Mylos FX
Νέα Φιλαδέλφεια - Νέα Χαλκηδόνα
Mylos

ΕΜΦΥΛΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ Ή ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΤΙΣ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΙ Η ΖΗΤΗΣΗ!, του Σωτήρη Παπαδέα

0 702

 

Γράφει ο Σωτήρης Παπαδέας, φιλόλογος

 

 

Το ποδόσφαιρο ως οπαδικό φαινόμενο είναι κατ’ εξοχήν ανδρική υπόθεση. Αλλά και ως αγωνιστικό-τεχνικό θέμα και πάλι είναι ανδρική υπόθεση. Αυτό εύκολα μπορεί κάποιος να το καταλάβει, αν επιχειρήσει να εξηγήσει σε μια γυναίκα τι είναι αυτός ο περίεργος κανονισμός του offside ή γιατί ο τάδε προπονητής της δείνα ομάδας κακώς εφαρμόζει το σύστημα 3-2-4-1.

 

Η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών θα διακόψει τον εξηγητή μετά από το ξεκίνημα της «διδασκαλίας» και ευγενικά θα πει ότι αυτά τα πράγματα είναι μάλλον βαρετά και συνυποδήλως ακατανόητα.

Φυσικά δεν υπάρχει έλλειμμα μυαλού, αλλά παντελής απουσία ενδιαφέροντος. Οι συντριπτικά περισσότεροι άνθρωποι αμφοτέρων των φύλων «ενστικτωδώς» αποφεύγουν να απασχολήσουν το μυαλό τους με πράγματα ανώφελα για τους ίδιους, πάντα σύμφωνα με την αντίληψή τους.

Τα οπαδικά αθλήματα είναι πολύ ψηλά στη λίστα του ενδιαφέροντος του αντρικού πληθυσμού και ελάχιστα του γυναικείου. Πολύ ενδιαφέρουσα θα ήταν μια κοινωνική εξήγηση του φαινομένου, αλλά δεν είναι της παρούσης.

 

* * *

 

Προσφάτως η Αγγλία νίκησε τη Γερμανία στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου γυναικών της UEFA με 2 -1 και κατέκτησε τον τίτλο.

Το γεγονός αυτό έδωσε την ευκαιρία σε αρκετά ΜΜΕ να «ανακαλύψουν» έμφυλες διακρίσεις στο πεδίο των αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών, που είναι επαγγελματίες παίκτες και παίκτριες αντιστοίχως.

Μάθαμε λοιπόν ότι η υψηλότερα αμειβόμενη παίκτρια στην Αγγλία είναι η Chloe Kelly, που μάλιστα πέτυχε το γκολ της νίκης και η οποία αμείβεται με £35.000 ετησίως. Ακόμη μάθαμε ότι η Chloe Kelly αγωνίζεται στην Manchester City, της οποίας ο χαμηλότερος ετήσιος μισθός στην ανδρική ομάδα είναι £624.000 και τον λαμβάνει ο Phil Foden.

https://www.fpress.gr/themata/story/19775/to-forbes-apokalyptei-tis-amoives-ton-montelon-des-posa-vgazoyn?fbclid=IwAR3UU2Hq8EUHuXvnZfmIQ4ZdhFnSnlvNGT8WZUt8sj2ZxCLoS1h59cnA8Bs

Οποία αδικία!

* * *

Οι φίλοι και οι φίλες που θα αγανακτήσουν για μία ακόμη τρανταχτή απόδειξη της ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων θα πρέπει να ψάξουν αλλού για αυτό το θέμα. Υπάρχει άφθονο υλικό!

Στον καπιταλισμό, στον οποίο εργαζόμαστε και καταναλώνουμε και γενικά όλοι ζούμε, όπως τα ψάρια στο νερό, Α-ΔΙ-Α-ΚΡΙ-ΤΩΣ φύλου οι αμοιβές των εργαζομένων συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις και διαθέσεις της αγοράς.
Το ποδόσφαιρο απασχολεί κυρίως τους άνδρες και ελάχιστα τις γυναίκες.

ΟΟΟΟΛΟΙ οι άνδρες ποδοσφαιρόφιλοι (είναι εκείνοι που κατά 99,99% θα δώσουν τα χρήματά τους) ενδιαφέρονται ΜΟΝΟ για τις αντρικές ομάδες. Ελάχιστα τους ενδιαφέρει το γυναικείο ποδόσφαιρο, όχι από περιφρονητική στάση προς το γυναικείο φύλο, αλλά από την άποψη ότι ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ είναι κατά πολύ υποδεέστερο του ανδρικού, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ και μόνο!

Παρομοίως οι άντρες φίλαθλοι δεν δίνουν τα ίδια χρήματα για όλες τις ανδρικές ομάδες, ούτε για όλα τα ανδρικά αθλήματα.
Θα μιλήσουμε για ενδο-ποδοσφαιρική ανισότητα ή ενδο-αθλητικές διακρίσεις; Ας μη χάνουμε το μέτρο!

 

Τώρα, αν για κάποιους – σήμερα αφανείς λόγους – ενδιαφερθούν μελλοντικά οι γυναίκες για το γυναικείο ποδόσφαιρο, οι αμοιβές των γυναικών ποδοσφαιριστριών θα φθάσουν και ίσως ξεπεράσουν αυτές των ανδρών συναδέλφων τους, όπως ΑΚΡΙΒΩΣ αστρονομικές είναι οι αμοιβές των γυναικών μοντέλων, όπου το ανδρικό ενδιαφέρον είναι μηδαμινό έως ανύπαρκτο και έντονο και συνεχές το γυναικείο!

https://www.fpress.gr/themata/story/19775/to-forbes-apokalyptei-tis-amoives-ton-montelon-des-posa-vgazoyn?fbclid=IwAR3UU2Hq8EUHuXvnZfmIQ4ZdhFnSnlvNGT8WZUt8sj2ZxCLoS1h59cnA8Bs

Σ’ αυτή τη στάση ΟΥΔΟΛΩΣ υπάρχει έμφυλη ανισότητα και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Η «λαϊκίστικη δημοσιογραφία», όπου λαϊκισμός είναι η παροδήγηση της κοινής γνώμης σε «εύκολα μονοπάτια» ανύπαρκτων κινδύνων, διακρίσεων, ανισοτήτων, παρανομιών κ.τ.τ. επινοεί θέματα με μεγάλη ευκολία και σε κάθε ευκαιρία!

Και όλη αυτή η φασαρία είναι «σκόνη» που σηκώνεται για να καλύψει το ταξικό πρόσωπο της διαφοροποίησης των ανθρώπων.

 

Και η καθαρίστρια των 650 καθαρά γυναίκα είναι και η μοντέλα των 40εκ. δολαρίων ετησίως γυναίκα είναι. Και οι δύο άνθρωποι είναι και θα έχουν τα προσωπικά τους βάσανα και ως γυναίκες μπορεί να υποστούν έμφυλες διακρίσεις κ.τ.τ. Αλλά, όταν βρεθούν μπροστά σε σοβαρό θέμα, π.χ. ζήτημα υγείας, εκεί θα φανεί η ΟΥΣΙΑ της ταξικής τους διαφοράς!

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε, εφόσον συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα