Mylos FX
Νέα Φιλαδέλφεια - Νέα Χαλκηδόνα
Mylos

Απετράπη από την Αντιπολίτευση μεγάλη και αχρείαστη αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη για το 2022

0 1,297

Στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου που είχαν προγραμματιστεί για την περασμένη Τρίτη 14/12  και Τετάρτη 15/12 αντίστοιχα (η Οικονομική Επιτροπή μετατέθηκε αρχικά, επίσης, για το πρωί της Τετάρτης) η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής για τα Τέλη Ηλεκτροφωτισμού του 2022 και τα αντίστοιχα στοιχεία από την Οικονομική Υπηρεσία δεν τέθηκαν εγκαίρως εις γνώσιν των μελών του δημοτικού συμβουλίου, με αποτέλεσμα το σύνολο της Αντιπολίτευσης να ζητήσει αναβολή της μεν Οικονομικής Επιτροπής (κάτι που δεν έγινε δεκτό από τα μέλη της πλειοψηφίας) και στη συνέχεια να μην προσέλθει στην ολομέλεια, όπου δεν υπήρξε η απαραίτητη απαρτία για να συνεδριάσει.

 

Χθες, Δευτέρα 20/12, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπου επανεισήχθη το θέμα των Δημοτικών Τελών. Αυτή τη φορά υπήρχαν δύο κατατεθημένες προτάσεις-εισηγήσεις επί των τελών. Αφενός η πρόταση της Δημοτικής Αρχής και αφετέρου η εναλλακτική πρόταση των Παντελή Γρετζελιά, Χάρη Τομπούλογλου και Ευτυχίας Παπαλουκά που υπερψηφίστηκε και από τη Δύναμη Πολιτών του Άρη Βασιλόπουλου, λαμβάνοντας 14 ψήφους υπέρ και υιοθετήθηκε από το σώμα. Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής υπερψηφίστηκε μόνο από τους 12 συμβούλους της πλειοψηφίας, καθώς η πρώην Αντιδήμαρχος Ανθή Παπακώστα ήταν απούσα κατά την συνεδρίαση και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και πρώην Πρόεδρος του ΔΣ Λύσσανδρος Γεωργαμλής δεν ψήφισε. Υπήρξαν και τέσσερις ψήφοι κατά αμφότερων των προτάσεων (λαϊκή συσπείρωση, Γιάννης Ουσταμπασίδης και Αλέκος Γούλας).

 

Ο Δήμαρχος Γιάννης Βούρος στο τέλος της ψηφοφορίας δήλωσε πως υπαίτιοι για το αποτέλεσμα είναι τα δύο στελέχη της παράταξής του που δεν στήριξαν την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, με τον παρόντα Λύσσανδρο Γεωργαμλή να απαντάει πως είχε κάνει γνωστή την πρόθεσή του να μην ψηφίσει τις αυξήσεις των τελών μέρες πριν στον Δήμαρχο και απορεί που εξεπλάγη.

 

Η πρόταση της Αντιπολίτευσης που υπερψηφίστηκε επιβάλλει για τις οικίες αύξηση στα τέλη κατά 3 λεπτά στο τετραγωνικό δηλαδή σε ποσοστό 3,4%, ενώ η πρόταση της δημοτικής αρχής περιλάμβανε αύξηση της τάξης του 11,49% στα σπίτια.

Στα δε καταστήματα η πρόταση της Αντιπολίτευσης επιβάλλει αύξηση κατά 9% αντί για την επιδιωκόμενη αύξηση κατά 26,16% της πρότασης της Δημοτικής Αρχής, που απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων.

 

Οι εισηγητές της πρότασης της Αντιπολίτευσης τόνισαν ότι κακώς γίνεται ακόμα και αυτή η πολύ μικρότερη από την προτεινόμενη εκ της διοίκησης του Δήμου αύξηση στα τέλη, τη στιγμή που ο κόσμος δοκιμάζεται, εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης, παρόλα αυτά οι επιλογές της Δημοτικής Αρχής την επέβαλαν. Για παράδειγμα ήταν υποχρεωτικό εκ του νόμου να συμπεριληφθεί και στην εναλλακτική πρόταση τελών τμήμα των χρημάτων της μακρόχρονης ανάληψης υποχρέωσης που προέκυψε από τον σκανδαλώδη διαγωνισμό για την υπερκοστολογημένη αντικατάσταση του οδοφωτισμού με led, που για την επόμενη χρονιά 2022 επιβαρύνει τον Προϋπολογισμό των ανταποδοτικών αναγκαστικά με 512.000 ευρώ. Για το θέμα αυτό η Αντιπολίτευση έχει προσφύγει στα αρμόδια όργανα.

 

Με την εναλλακτική πρόταση που υιοθετήθηκε, η υπηρεσία Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού θα έχει επαρκείς πόρους για την εύρυθμη λειτουργία της και για την επόμενη χρονιά (σε κωδικούς όπως πχ. για προμήθεια κάδων απορριμάτων υπάρχουν μάλιστα αυξήσεις: ενώ πέρυσι έγινε μόνο μια μικρή προμήθεια στα όρια της απευθείας ανάθεσης μέσα στον Δεκέμβρη, για το 2022 προϋπολογίζονται 176.000 ευρώ), όπως υπήρξε πλεόνασμα στα ανταποδοτικά για την χρονιά που φτάνει στο τέλος, άνω του 1.000.000 ευρώ.

 

Το ζητούμενο από την Δημοτική Αρχή είναι να τεθούν σωστά οι προτεραιότητες, αλλά και να υπάρχει χρηστή διοίκηση, ώστε να αξιοποιηθούν τα μέγιστα οι πόροι που προκύπτουν από το υστέρημα του λαού της περιοχής, όπως και οι ανθρώπινοι πόροι, δηλαδή το προσωπικό των υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, οι εργαζόμενοι που καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να φέρνουν το έργο τους εις πέρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

 

Ευτυχία Παπαλουκά για τον Μύλο

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε, εφόσον συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα