Mylos FX
Νέα Φιλαδέλφεια - Νέα Χαλκηδόνα
Mylos

Ευαγγελία Τσαπατσάρη: «Επειδή το σύμπαν δεν θα συνωμοτήσει για να γίνουν όσα θέλεις…»

0 897

Επειδή το σύμπαν δεν θα συνωμοτήσει για να γίνουν όσα θέλεις, τα παρακάτω χρωστάς στον εαυτό σου τον καινούργιο χρόνο με την δική σου προσπάθεια:

 

 • Δεσμεύσου απέναντι στον εαυτό σου. Κανείς δεν πρόκειται να φτιάξει τη ζωή σου για λογαριασμό σου.Χρειάζεται να το πάρεις απόφαση ότι θα βρεις τον τρόπο, τη βοήθεια, τη δύναμη και το τσαγανό να ανακαλύψεις φως στο βάθος του προσωπικού σου τούνελ, όσο κι αν ξεβολεύεσαι ή φοβάσαι. Τελεία.

 

 • Γίνε επιτέλους «χοντρόπετση/ος» (με την καλή έννοια). Όταν σηκώσεις τα μανίκια για να αλλάξεις τα δεδομένα στη ζωή σου, κάποιοι θα ενοχληθούν και θα επιχειρήσουν να σου κόψουν τη φόρα με διάφορους τρόπους. Αγνόησέ τους και προχώρα, όσο κι αν νιώθεις το στομάχι σου να βουλιάζει. Οταν, για να είσαι «καλή/ος» με τους άλλους, βάζεις σε δεύτερη μοίρα τις αληθινές σου ανάγκες, απλώς πληρώνεις αδίκως τον λογαριασμό. Συνήθισε στην ιδέα ότι τα κέρδη και οι απώλειες είναι μέρος του παιχνιδιού και δεν χρειάζεσαι την έγκριση κανενός για τις ιδέες και τις πράξεις σου.

 

 • Συγχώρα και προχώρα.Η πίκρα και η μνησικακία σε κρατούν δεμένη/ο στο παρελθόν χωρίς να το καταλαβαίνεις. Συγχώρεση δεν σημαίνει πως δέχεσαι ό,τι συνέβη και παριστάνεις την άνετη/ο ενώ μέσα η φλόγα σιγοκαίει. Συγχώρεση σημαίνει απελευθέρωση από τον πόνο και την πικρία, ενώ προχωράς παρακάτω. Ναι, καμιά φορά είναι δύσκολο. Ναι, θέλει δουλειά (πνευματική),σε ξαλαφρώνει όμως από βάρη που ούτε φανταζόσουν πως κουβαλούσες.Είναι αναγκαία για να χτίσεις το καινούργιο πάνω σε γερά θεμέλια.

 

 • Δώσε στους ανθρώπους που δεν γνωρίζεις μια ευκαιρία. Έχεις ανάγκη από την εμπειρία, την ενέργεια, τη σπίθα, τον παλμό διαφορετικών ανθρώπων που θα σε βοηθήσουν να δεις καινούργια πράγματα και να χαράξεις νέους δρόμους. Οι διαφορετικοί άνθρωποι συνήθως βρίσκονται έξω από τη ζώνη άνεσής σου και πιθανόν έχεις μάθει να τους αποκλείεις, παγιδευμένη/ος σε στερεότυπα. Γι΄ αυτό, δώσε μια δίκαιη ευκαιρία στις νέες γνωριμίες, με ανοιχτή καρδιά και διάθεση να γνωρίσεις το διαφορετικό.

 

 • Κράτα ζωντανή τη σύνδεση με τους ανθρώπους που αγαπάς και νοιάζεσαι
  Μέσα στη δίνη των αλλαγών είναι εύκολο να θεωρήσεις δεδομένους και σίγουρους τους αγαπημένους σου. Όμως οι όμορφες σχέσεις θέλουν τη δική τους τροφή για να παραμείνουν ακμαίες, γι΄αυτό αφιέρωσε συστηματικά χρόνο και ενέργεια για να τις φροντίσεις, με ουσιαστική επικοινωνία, υποστήριξη, μοίρασμα και ευγνωμοσύνη.

 

 •  Αμφισβήτησε τη φωνή μέσα σου που ψιθυρίζει «δεν είσαι ακόμη έτοιμη/ος».Η παγίδα είναι η εξής: συσσωρεύεις προσόντα, γνώσεις, σχέδια, όνειρα, αλλά δεν κάνεις ποτέ ένα πρακτικό βήμα υλοποίησης, γιατί έχεις «υψηλά standards», γιατί χρειάζεσαι ακόμα ένα λιθαράκι στο όραμά σου, γιατί η στιγμή δεν είναι η κατάλληλη κοκ. Το αποτέλεσμα είναι να είσαι κολλημένη/ος στο ίδιο σημείο, ενώ άλλοι πιο τολμηροί και διεκδικητικοί άνθρωποι προχωρούν μπροστά, κι ας είχαν λιγότερα «χαρτιά» στα χέρια τους από σένα. Βγες λοιπόν στον πραγματικό κόσμο και ξεκίνα. Στην πορεία θα διαπιστώσεις έμπρακτα τον βαθμό ετοιμότητάς σου

 

 • Κράτα τις υποσχέσεις σου και διατήρησε την ακεραιότητά σου.Ακόμη κι αν σου δοθεί μια αρχική ευκαιρία, δεν πρόκειται να πας μακριά με ψέματα, παλινωδίες και βρώμικους χειρισμούς. Ο,τι σπείρεις θα θερίσεις, διαπιστώνοντας σύντομα πως τίποτα ωραίο και αληθινό δεν γεννιέται μέσα από δόλιες συμπεριφορές. Αν το έχεις ξεχάσει, η ζωή θα σου το θυμίσει.

 

 • Αναγνώρισε με ευγνωμοσύνη την ομορφιά των «μικρών στιγμών».Χωρίς τις απλές καθημερινές απολαύσεις κινδυνεύεις να χάσεις την πνευματικότητα, τη γλύκα της ανθρώπινης σύνδεσης, την απαλότητα της προσωπικής ρουτίνας, την οικειότητα της επαφής με το πιο γνήσιο κι αυθεντικό κομμάτι του εαυτού σου. Δώσε συνειδητά χρόνο και χώρο να θρέψεις την ομορφιά μέσα κι έξω σου.

 

 • Φρόντισε να περνάς καλά όσο εφαρμόζεις όλα τα παραπάνω.Επιτυχία δεν είναι να κυνηγάς στόχους και να ξεχνάς να ζήσεις εν τω μεταξύ. Ναι, η αυτοπειθαρχία είναι αναγκαία για να κάνεις τη διαφορά, αλλά η αληθινή ζωή αγκαλιάζει όλες τις συχνότητες του φάσματος. Αληθινή ζωή είναι ο έρωτας, η φιλία, οι νίκες και οι απώλειες, τα λάθη, τα στραπατσαρίσματα και οι πανηγυρισμοί. Ολα είναι μέσα στο παιχνίδι, μαζί με τα συναισθήματα που τα συνοδεύουν και πλουτίζουν κάθε στιγμή τον προσωπικό σου κόσμο.

 

 • Μην περιμένεις να σου δώσουν κανένα βραβείο.Μ΄άλλα λόγια, να μην ζεις με την προσδοκία της επιβράβευσης και του “μπράβο” των άλλων. Κανείς δεν θα σου δώσει την άδεια να μιλήσεις, να πεις την άποψή σου, να ορθώσεις το ανάστημά σου, να υπερασπιστείς τη γνώμη σου, να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου, να δείξεις τις δυνατότητές σου. Κανείς δεν θα σε ανακαλύψει, παρά μόνο όταν εσύ ο ίδιος ανακαλύψεις τι μπορείς να κάνεις όταν ξεπεράσεις το φόβο της έκθεσης του εαυτού σου.

 

Ευαγγελία Τσαπατσάρη, Κοινωνιολόγος MSc,PHdc, Σύμβουλος ψυχικής υγείας, Ψυχοθεραπεύτρια

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε, εφόσον συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα