Mylos FX
Νέα Φιλαδέλφεια - Νέα Χαλκηδόνα
Mylos

Ευτυχία Παπαλουκά: «2022: ΕΤΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ»

0 1,355
Γράφει η Ευτυχία Παπαλουκά, Δημοτική Σύμβουλος, πρ. Αντιδήμαρχος Παιδείας Πολιτισμού & Αθλητισμού  Ν.Φιλαδέλφειας-Ν.Χαλκηδόνας Ιστορικός-Αρχαιολόγος ΕΚΠΑ.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα Δημοκρατική Ανατροπη Nέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόναςπου κυκλοφορεί σε όλη την πόλη.

 

 

 

Συμπληρώνονται 100 χρόνια από εκείνες τις μαύρες μέρες, όταν η στάχτη της Καταστροφής σκέπασε τον ουρανό της Σμύρνης. Τότε ήταν που επήλθε, με τον πιο οδυνηρό τρόπο, το οριστικό τέλος της μακρόχρονη παρουσίας του ελληνικού στοιχείου στην ευρύτερη περιοχή της Μικρασίας. Τότε έλαβε χώρα ο ξεριζωμός της φυλής μας από τον ζωτικό της χώρο, από εκεί όπου γεννήθηκε, αναπτύχθηκε και μεγαλούργησε για χιλιάδες χρόνια.

 

Η αναγκαστική, δια της βίας, εγκατάλειψη των βωμών και των εστιών, δημιούργησε ένα τεράστιο κύμα προσφύγων, ανθρώπων που βίωσαν τη φρίκη, την αγριότητα της Γενοκτονίας, και που έφεραν τραύμα βαθύ και αθεράπευτο. Αλλά μαζί με αυτό το τραύμα του ξεριζωμού, κουβαλούσαν κουλτούρα, αξίες, εργατικότητα και αξιοπρέπεια. Με αυτά τα εφόδια η πρώτη γενιά Μικρασιατών προσφύγων συνέβαλε τα μάλα στην προσπάθεια αναγέννησης της σακατεμένης Ελλάδας. Οι γεννήτορές μας μπόλιασαν την ελληνική κοινωνία με την πολιτιστική τους κληρονομιά και διέπρεψαν σε κάθε τομέα: στην πολιτική και οικονομική ζωή, στις επιστήμες, στις τέχνες, στον αθλητισμό.

 

Το Υπουργείο Πολιτισμού-Αθλητισμού ανακοίνωσε, μέσω της Υπουργού, πως το 2022 ορίζεται ως χρονιά Μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής, με τις υπηρεσίες του και τους εποπτευόμενους φορείς του να έχουν ήδη ξεκινήσει να ετοιμάζουν πρόγραμμα δράσεων για την επέτειο, ως ένδειξη «αναγνώρισης της τεράστιας προσφοράς των Μικρασιατών στον πολιτισμό, στην οικονομία και στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους».

 

Τον περασμένο Μάρτη, το δημοτικό συμβούλιο του γειτονικού μας Δήμου Νέας Ιωνίας, κατόπιν πρότασης-εισήγησης του κ. Λουκάς Χριστοδούλου, προέδρου του Κέντρου Σπουδής & Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού, πήρε απόφαση να ονομάσει το «2022: ΕΤΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ». Αντίστοιχες αποφάσεις έχουν ληφθεί και από άλλους Δήμους.

 

Πρόσφατα, η αγαπημένη θεατρική ομάδα της πόλης μας Ονειρωδοί Θεατρική Σκηνή, ανακοίνωσε πως για την 14η χρονιά λειτουργίας της που συμπίπτει με την επέτειο των 100 χρόνων από την Καταστροφή, η παράστασή της «θα είναι φόρος τιμής στο αίμα αλλά και το πνεύμα των Ελλήνων εκείνων που αποτέλεσαν τον πρώτο πυρήνα της πόλης μας».

 

Η Νέα Φιλαδέλφεια και η Νέα Χαλκηδόνα αποτέλεσαν την νέα πατρίδα των παππούδων και γιαγιάδων της δικής μου γενιάς, που ήρθαν ξεριζωμένοι από τις αλησμόνητες πατρίδες μας. Εδώ ξεκίνησαν από το μηδέν τη νέα τους ζωή και με καθημερινό αγώνα και σκληρή δουλειά, παρά τις αντιξοότητες, πρόκοψαν ξανά.
Είναι υποχρέωσή μας, στη Μνήμη τους, το 2022 να ονομαστεί απλά και ξεκάθαρα ως «ΕΤΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ» και για τον Δήμο μας. Πρέπει να οργανωθούν συλλογικές δράσεις απόδοσης Τιμής στους ιδρυτές της πόλης μας, με την εμπλοκή εν συνόλω των πολιτιστικών συλλόγων, των θεατρικών ομάδων και των αθλητικών σωματείων. Ο αποκλεισμός όλων των προσφυγικών συλλόγων από το διοικητικό συμβούλιο του Π.Π.Ι.Ε.Δ. και από το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου», με απόφαση της Δημοτικής Αρχής, και ειδικά σε μία τέτοια χρονιά-ορόσημο, είναι κόντρα στην λογική αυτή της συλλογικής απόδοσης τιμής και με βρίσκει κάθετα αντίθετη.

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε, εφόσον συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα