Mylos FX
Νέα Φιλαδέλφεια - Νέα Χαλκηδόνα
Mylos

Γιώργος Σιαρακάς: Ο παραλογισμός ενός πολέμου στη σύγχρονη εποχή

Ο Γιώργος Σιαρακάς* με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία μοιράζεται μαζί μας κάποιες προσωπικές του σκέψεις για τη σημασία και τις επιπτώσεις ενός πολέμου στην ανθρωπότητα.

0 452

 

Λένε ότι ένας κόσμος που ξεχνάει το τι έχει ζήσει στο παρελθόν του είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει. Όλα όσα ακούμε ή διαβάζουμε τις τελευταίες 3 εβδομάδες για όσα συμβαίνουν όχι κάπου μακριά αλλά στην Ευρώπη και στην Ουκρανία μας φαίνονται, δικαιολογημένα, αδιανόητα που συμβαίνουν όχι στον 20ο αλλά στον 21ο αιώνα.

Σε μια εποχή δηλαδή που ο κόσμος, η ανθρωπότητα γενικά υποτίθεται ότι πάει μπροστά και προοδεύει, σε μια εποχή που με την βοήθεια της τεχνολογίας και της διπλωματίας οι ανθρώπινες σχέσεις υποτίθεται ότι συνεχώς βελτιώνονται, συμβαίνουν πράγματα που είχαμε ξεχάσει ότι συνέβησαν κάποτε στην Γηραιά Ήπειρο.

Ό,τι φρικτό πληροφορούμαστε μέσω της τηλεόρασης και του διαδικτύου δεν είναι οι διηγήσεις των παππούδων και των γιαγιάδων μας. Είναι ζωντανός ήχος και εικόνα που διαδίδεται με καταιγιστικούς ρυθμούς σε όλο τον κόσμο.

Τραγικότερο θύμα αυτού του παρανοϊκού πολέμου που διεξάγεται το τελευταίο διάστημα είναι – όπως είναι φυσικό – ο άμαχος πληθυσμός και κυρίως τα παιδιά που ζουν κάτι που είχαν ζήσει μόνο οι πρόγονοί τους και που θα τους αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στην ψυχολογία στην μετέπειτα ζωή τους…

Εν έτει 2022 λοιπόν και αφού επιτρέψαμε να επιστρέψει η βαρβαρότητα στην Ευρώπη ύστερα από 75 περίπου χρόνια, ας αναλογιστούμε πως το επιτρέψαμε ως ανθρωπότητα ο πολιτισμός (μνημεία, θέατρα, σχολεία) να υφίστανται φρικτούς βομβαρδισμούς και πως η νέα γενιά θα μνημονεύει στο μέλλον αυτά τα δραματικά γεγονότα.

Ας μην ξεχνάμε μάλιστα ότι φέτος συμπληρώνεται ένας αιώνας από την Μικρασιατική Καταστροφή και οι μνήμες ξαναζωντανεύουν μέσω των ανθρώπινων κυμάτων που ξενιτεύτηκαν από τη χώρα τους παίρνοντας το δρόμο της προσφυγιάς.

Τέλος, θα ήθελα αν επισημάνω ότι ένας πόλεμος δεν τελειώνει ουσιαστικά ποτέ γιατί ακόμη και όταν σιγήσουν εν τέλει τα όπλα και καθίσει η σκόνη, οι πληγές που καλούμαστε να επουλώσουμε και ο εσωτερικός πόλεμος μέσα στην ψυχή μας συνεχίζονται. Η σημερινή Ευρώπη της ευημερίας και της ειρήνης που τούτες τις ώρες δοκιμάζεται, χρειάστηκε μεγάλο κόπο για να οικοδομηθεί  ύστερα από τις φρικαλεότητες του περασμένου αιώνα.

Πραγματικά, αξίζει η Ευρώπη ένα καλύτερο μέλλον…

 

* O Γιώργος Σιαρακάς είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στη Μεσαιωνική και Νεοελληνική Φιλολογία & και της Σχολής Δημοσιογραφίας του Aegean College με ειδίκευση στην Αθλητική Δημοσιογραφία.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε, εφόσον συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα