Mylos FX
Νέα Φιλαδέλφεια - Νέα Χαλκηδόνα
Mylos

Διοίκηση Βούρου: η διοίκηση της πλημμύρας

Ακόμα μια πλημμύρα στην οδό Σκρα

0 3,816

 

 

Υπογράφει η Ευτυχία Παπαλουκά 

 

 

 

 

Το αναγκαίο αντιπλημμυρικό έργο της οδού Σκρα στην περιοχή Αγία Μαρίνα της Νέας Φιλαδέλφειας, είναι ένα ακόμα από τα σοβαρά ζητήματα-προβλήματα της πόλης μας που διόλου απασχόλησαν την απερχόμενη δημοτική αρχή Βούρου και κατ’ επέκταση δεν υπήρξε καμία πρόοδος στην τετραετία που ολοκληρώνεται με Βούρο και Πατούλη στη διοίκηση Δήμου και Περιφέρειας Αττικής, αντίστοιχα.

 

Αποτελέσμα της αδιαφορίας και της αδράνειας, το γεγονός πως με μια μικρή καλοκαιρινή μπόρα, χθες 16 Ιουνίου 2023, έζησαν ξανά οι κάτοικοι της περιοχής στιγμές που έχουν, δυστυχώς, ξαναζήσει, όπως και το 2014, όταν στη διοίκηση του Δήμου ήταν η ομάδα Γαϊτανά, στην θητεία της οποίας το 2010-2014 είχε θαφτεί τελείως το θέμα στα συρτάρια, και της οποίας αρκετά στελέχη αποτελούν σήμερα την ομάδα Βούρου, «συνεχίζοντας την παράδοση».

 

Πλέον, στην περιοχή λειτουργεί και το νέο μεγάλο σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης, το οποίο, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, πλημμύρισε στον χώρο του υπόγειου γκαράζ, με την κατάσταση ευτυχώς να μην ξεφεύγει από τον έλεγχο, κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί σε μια ενδεχόμενη – πραγματικά – μεγάλη κακοκαιρία. 

 

 

Κάτοικος της πολύπαθης γειτονιάς δημοσίευσε φωτογραφίες και βίντεο από την χθεσινή πλημμύρα, η οποία προκλήθηκε από την μικρή καλοκαιρινή μπόρα.

 

 

 

 

 

Ένα σύντομο χρονικό της υπόθεσης «αντιπλημμυρικό Σκρα»:

 

Επί Δημάρχου Σταύρου Κόντου (2006-2010) ξεκίνησε η προσπάθεια για να πραγματοποιηθεί το έργο (από την Περιφέρεια Αττικής), βάσει μελετών μάλιστα της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας. Ο Δήμαρχος Σταύρος Κόντος που έβαλε τις βάσεις, δεν κατάφερε/πρόλαβε να δει το έργο να υλοποιείται, λόγω έλλειψης  χρηματοδοτικών προγραμμάτων την εποχή εκείνη και καθώς, όπως λέμε, το έργο δεν είχε ωριμάσει.

 

Την περίοδο της δημαρχίας Έφης Γαϊτανά (2010-2014), ενώ οι διοικούντες βρήκαν έτοιμες τις μελέτες και όλη την προεργασία από τους προκατόχους τους, αδιαφόρησαν εντελώς για το συγκεκριμένο έργο. Χρεώνονται μάλιστα οι σημερινοί συνεργάτες του Βούρου, τότε της Γαϊτανά, την καταστροφική πλημμύρα του 2014.

 

Ο Δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος και η δημοτική του αρχή (2014-2019) ξέθαψαν τη μελέτη που υπήρχε από την εποχή του Σταύρου Κόντου και την οποία, όπως προείπαμε, είχαν εξαφανίσει Γαϊτανά και ΣΙΑ, και προχώρησαν, από την αρχή της θητείας, τη διαδικασία επικαιροποίησής της από τη Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

 

Ο Άρης Βασιλόπουλος άσκησε έντονες πιέσεις στην Περιφερειακή Αρχή της Ρένας Δούρου για να πραγματοποιήσει, ως όφειλε, το συγκεκριμένο έργο. Μετά από συνεχείς οχλήσεις, έγγραφα επί εγγράφων, παραστάσεις διαμαρτυρίας, συγκεντρώσεις κατοίκων, λαϊκές συνελεύσεις, συλλογές υπογραφών και πίεση με όποιο άλλο μέσο υπήρχε, το έργο εντάχθηκε στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής του 2018, ελήφθη πολυετής απόφαση ανάληψης υποχρέωσης (το έργο θα υλοποιείτο στο διάστημα 2019-2022) και δημοπρατήθηκε.

 

Ενώ η Περιφερειακή Αρχή Δούρου δημοπράτησε το έργο πριν τις εκλογές τον Φεβρουάριο του 2019, δεν είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση. Το ενέταξε κατόπιν της δημοπράτησης, τον Μάρτιο του 2019, στο πρόγραμμα «Φιλόδημος». 

 

Αφού, όμως, έγινε ο διαγωνισμός από την Περιφέρεια Αττικής και εντάχθηκε το έργο στον Φιλόδημο, προέκυψε πρόβλημα με τον μειοδότη εργολάβο. Οι άλλοι εργολάβοι έκαναν ενστάσεις επί της διαδικασίας και το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ενέκρινε τη σύμβαση που υπέβαλε η διοίκηση Δούρου.

 

Το νομικό μπλοκάρισμα ήρθε να συμπληρώσει η κατάργηση του χρηματοδοτικού προγράμματος «Φιλόδημος».

Εν συνεχεία το αντιπλημμυρικό της Σκρα βρέθηκε εκτός του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής του 2020, επί Περιφερειάρχη πια Γιώργου Πατούλη. 

 

Έκτοτε, ο Δήμαρχος Βούρος και το καλοπληρωμένο από το δημόσιο χρήμα  επιτελείο του ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ – και – για το θέμα αυτό.

 

Αντίθετα έχουν δημοσιεύσει πάμπολλες φωτογραφίες με τον κ. Πατούλη, και ορισμένα δελτία τύπου και ανακοινώσεις κενές περιεχομένου, με έμφαση στην επίβλεψη των εργασιών στο γήπεδο, αρχικά, και τώρα πέριξ αυτού.

 

Για τους κατοίκους στην Αγία Μαρίνα οι πλημμύρες, οι υλικές ζημιές, ο κίνδυνος, η αγωνία… συνεχίζονται…

 

Η επόμενη Δημοτική Αρχή, πατώντας στα βήματα του Σταύρου Κόντου και εμπνεόμενη από τις προσπάθειες του Άρη Βασιλόπουλου θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, θα ασκήσει κάθε δυνατή πίεση, ώστε η Περιφέρεια Αττικής να πράξει επιτέλους, έστω και με τεράστια, αδικαιολόγητη καθυστέρηση, τα δέοντα. 

 

Μάλιστα, ο επόμενος Δήμαρχος, ο Χάρης Τομπούλογλου, είναι και ο ίδιος κάτοικος της πολύπαθης αυτής περιοχής, ζει το πρόβλημα όλα αυτά τα χρόνια και θα «κατασκηνώσει» μαζί με τους συνεργάτες του έξω από τα γραφεία των αρμόδιων, μέχρι να λυθεί οριστικά το πρόβλημα.

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε, εφόσον συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα