Mylos FX
Νέα Φιλαδέλφεια - Νέα Χαλκηδόνα
Mylos

ΟΛΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΛΙΓΑ ΛΕΠΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ, του Σωτήρη Παπαδέα

0 1,468

 

Γράφει ο Σωτήρης Παπαδέας, Φιλόλογος

 

 

Ένα τραγικό συμβάν, όπως η κατάρρευση της γέφυρας στην Πάτρα,
έχει πολλές διαστάσεις.
Υπάρχει ο ανθρώπινος πόνος για τις απώλειες ζωών.
Υπάρχουν οι ευθύνες για τις εγκληματικές παραλείψεις.
Υπάρχουν οι υπολογισμοί και οι έρευνες για τα αίτια της κατάρρευσης.
Πολλά άλλα μπορούμε να ερευνήσουμε και να συζητήσουμε
και για το θέμα της ενημέρωσης για το δυστύχημα.

 

Ως είθισται, τα ρεπορτάζ και οι επί τόπου συνεντεύξεις με διάφορα άτομα σχετικά με το συμβάν πλαισιώνονται και από αναλύσεις ειδικών για τις συνθήκες και τα αίτια που οδήγησαν στο όποιο αποτέλεσμα.

Μία τέτοια ανάλυση για τα αίτια της κατάρρευσης έγινε από τον κ. Παναγιώτη Καρύδη, ομότιμο καθηγητή της Αντισεισμικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ, στην ΕΡΤ. Ο κ. καθηγητής, εξηγώντας τα αίτια της κατάρρευσης της γέφυρας, λέει:

«Οι τεχνίτες που δούλευαν στην κατεδάφιση της γέφυρας δεν είχαν αντιληφθεί τον τρόπο στήριξης της γέφυρας που είναι σαφής. Στηρίζεται στα ακρόβαθρα (που έκοψαν) και όχι στα δύο ελεύθερα πλευρά. Είναι σα να πριονίζανε το κλαρί που κάθονταν»!

Εδώ είναι όλη η συνέντευξη:
Ο Π. Καρύδης, ομότιμος καθηγητής της Αντισεισμικής Τεχνολογίας, εξηγεί τα αίτια της τραγωδίας

Πράγματι, αν αυτό συνέβαινε, θα ήταν εγκληματικό όχι μόνο για όσους θα ήταν από κάτω – δεν το συζητάμε αυτό, δηλ. σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί άτομα – αλλά και για τους ίδιους τους χειριστές. Με μαθηματική ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ κάποια στιγμή θα βρίσκονταν στο κενό! Μια τέτοια μέθοδος (κόβω τα ακρόβαθρα, ενώ είμαι πάνω στη γέφυρα) ισοδυναμεί με το «πριονίζω το κλαρί που κάθομαι»!
Επίσης, όπως φαίνεται ολοκάθαρα σε πολλά βίντεο, ο τρόπος στήριξης είναι ορατός δια γυμνού οφθαλμού. Και μού φαίνεται αδιανόητο να μην τον γνώριζαν οι επιβλέποντες μηχανικοί.

* * *

Ο κ. καθηγητής, τον οποίο μέχρι να δω το βίντεο εκτιμούσα απεριόριστα, βιάστηκε να βγάλει συμπέρασμα.

ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να κόβανε τα ακρόβαθρα όντας πάνω στη γέφυρα. Αυτό θα μπορούσαν να το κάνουν κάλλιστα με τις σφύρες ευρισκόμενες ΕΞΩ από τη γέφυρα, στο σταθερό μέρος του δρόμου.
Οι σφύρες ήταν πάνω στη γέφυρα, γιατί έκαναν ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό που ο κ. Καρύδης συστήνει ως σωστή μέθοδο. Κόβανε από τις ελεύθερες πλευρές λουρίδα-λουρίδα. Αυτό, πως δηλ. ενεργούσαν τα μηχανήματα, φαίνεται ολοκάθαρα σ’ αυτό το βίντεο σε πολλά σημεία του:
Κατάρρευση γέφυρας δείτε πλάνα drone

Δείτε το προσεκτικά! ΑΚΡΙΒΩΣ ενεργούσαν με τη σωστή μέθοδο. Φαίνεται ολοκάθαρα ότι τις προηγούμενες μέρες έχουν σταδιακά αφαιρέσει τα εξωτερικά μέρη της γέφυρας στο 1/3 περ. του πλάτους της. Μάλιστα φαίνεται καθαρά προς τα πού έχουν απομείνει μετέωρα τα ρύγχη των μηχανημάτων. Προς τις έξω ελεύθερες πλευρές της γέφυρας και όχι προς τα ακρόβαθρα, που ο κ. καθηγητής λανθασμένα υποθέτει.

Τώρα, γιατί έπεσε η γέφυρα απρογραμμάτιστα και αιφνιδιαστικά. Προφανώς από τα συνεχή κτυπήματα αδυνάτισε στατικά. Ίσως, αν είχε προεντεταμένο οπλισμό, να είχαν κοπεί και οι τένοντες. Πέρα από κάποιο οριακό σημείο της στατικής αντοχής της η γέφυρα δεν άντεξε και γκρεμίστηκε με αυτές τις τραγικές συνέπειες. Οπωσδήποτε υπάρχουν ευθύνες για τους επιβλέποντες μηχανικούς και τους σχεδιαστές της διαδικασίας, αλλά όχι αυτές που τούς καταλογίζει ο Παναγιώτης Καρύδης.

Υπάρχει και ένα άλλο σοκαριστικό βίντεο:
Βίντεο λίγο πριν την κατάρρευση της γέφυρας στην Πάτρα

Και σ’ αυτό το βίντεο, που παρουσιάζει ο διαχειριστής του καναλιού, ακριβώς αυτό φαίνεται. Η σφύρα κόβει το μπετόν από την εξωτερική, την ελεύθερη πλευρά. Αν έκοβε προς τα ακρόβαθρα, δεν θα είχαν κανένα λόγο οι Ρομά να περιμένουν να δοθούν τμηματικά απογυμνωμένα σίδερα για να τα αρπάξουν, γιατί πολύ απλά η όλη κατασκευή θα κατέρρεε μονοκόμματα!

* * *

Η δημοσιογραφία και η διαχείριση της δημοσιότητας είναι πολύ σοβαρά θέματα!
Σοκαρίστηκα, όχι γιατί η «δημοσιογράφος» (και όχι βέβαια μόνο αυτή) δεν το «έψαξε» το θέμα και δεν κατάλαβε ότι ο κ. καθηγητής κάνει λάθος, αλλά από «ένα Καρύδη» δεν περίμενα τόσο βιαστική και επιπόλαιη εξέταση του θέματος.

Οι φωτογραφίες εδάφους ίσως δε βοηθούν. Από το drone όμως φαίνεται ολοκάθαρα πώς δουλεύανε τα συνεργεία. Έπρεπε να το ψάξει ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ από την υπόθεση που ο ΙΔΙΟΣ κάνει: «Είναι δυνατόν να πριονίζανε το κλαρί στο οποίο κάθονταν»;

ΗΘΙΚΟ ΔΙΔΑΓΜΑ:
Την εποχή του θριάμβου της πληροφόρησης, την εποχή που κυριολεκτικά κολυμπάμε σε ένα ωκεανό γνώσης, την εποχή του θριάμβου της επιστήμης παραμένει ζητούμενο η εξασφάλιση της σωστής, έγκυρης – όχι αναγκαστικά έγκαιρης – ενημέρωσης!

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε, εφόσον συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα