Mylos FX
Νέα Φιλαδέλφεια - Νέα Χαλκηδόνα
Mylos

Χάρης Τσούλας: Αθλητισμός – Τρόπος ζωής για όλους

0 1,087

Πολλές φορές φαντάζει χιλιοειπωμένο και τετριμμένο το ρητό “νους υγιής εν σώματι υγιεί”. Όμως αποτελεί μια μεγάλη αλήθεια πως η άθληση και η άσκηση εν γένει είναι τρόπος ζωής και μια συνήθεια με θετικό αντίκτυπο στους ανθρώπους κάθε ηλικίας, ιδιαίτερα όταν εισέρχεται στην ζωή μας από νεαρή ηλικία.

 

Ειδικά στη σημερινή εποχή, που πέρα από την οικονομική, κοινωνική και αξιακή κρίση των προηγούμενων ετών τα σημάδια της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού είναι ακόμα εμφανή, η άθληση  είναι καθοριστική ως φορέας παιδείας, εκγύμνασης, πολιτισμού και εξόδου από τα αδιέξοδα για τους νέους και όχι μόνον. Αυτό ίσχυε ούτως ή άλλως διαχρονικά, πόσο μάλλον τώρα.

 

Συνήθως όταν γίνεται λόγος για αθλητισμό ή συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες, ο νους μας πάει κατευθείαν στο επαγγελματικό κομμάτι του και μάλιστα στα πιο προβεβλημένα σπορ, όπως είναι το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Όμως δεν είναι έτσι. Υπάρχει μια πλειάδα αθλημάτων, ομαδικών και μη, με τα οποία μπορεί κανείς να ασχοληθεί ανάλογα με την κλίση του, το ενδιαφέρον του, τις ικανότητές του. Και φυσικά όχι μόνο σε επίπεδο πρωταθλητισμού αλλά και σε ερασιτεχνικό επίπεδο ή απλά με στόχο την ευεξία, την ευζωία και την εκγύμναση.

 

Είναι γεγονός πως η καλύτερη προοπτική είναι ο αθλητισμός να μπαίνει από νωρίς στη ζωή του ανθρώπου εφόσον βέβαια υπάρχει εκδηλωμένο ενδιαφέρον για αυτό. Δεν είναι σωστό -επί παραδείγματι- οι γονείς να πιέζουν τα παιδιά τους να ενταχθούν σε κάποιο άθλημα, ενώ αυτά δεν το επιθυμούν, μόνο και μόνο για να τονώσουν το δικό τους εγωισμό ή από μιμητισμό.

 

Υπό την προϋπόθεση λοιπόν πως υπάρχει κλίση στην αθλητική ενασχόληση από νωρίς, η ένταξη σε κάποια αθλητική δραστηριότητα μπορεί να αποφέρει μόνο σημαντικούς καρπούς. Κι αυτό γιατί μαθαίνουμε από την αρχή της ζωή μας να μπαίνουμε στη διαδικασία  της άθλησης μαζί με τα θετικά αποτελέσματα που αυτό μπορεί να αποφέρει για την υγεία μας,το σώμα μας και το πνεύμα μας.

 

Πέραν αυτών όμως ο αθλητισμός μεταδίδει στον άνθρωπο σημαντικές αρχές και αξίες σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Μαθαίνουμε να είμαστε συνεργατικοί, αλληλέγγυοι, ομαδικοί, να έχουμε πειθαρχία και αυτοσυγκράτηση, να προσπαθούμε συνεχώς για την αυτοβελτίωσή μας.

 

Αυτά σε ό,τι έχει να κάνει με τα ομαδικά αθλήματα. Και στα ατομικά όμως αθλήματα οι αξίες της πειθαρχίας, της αυτογνωσίας και της ατομικής αυτοβελτίωσης είναι μόνο μερικές από αυτές που μπορούμε να λάβουμε σε όλη την πορεία μας ως αθλητές. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, αναμφίβολα, πέρα από τα όρια του αθλητισμού μας βοηθούν να είμαστε και να γινόμαστε ολοένα καλύτεροι άνθρωποι.

 

Εκτός δηλαδή από τη στενά αθλητικό πλαίσιο λειτουργεί γενικά ευεργετικά  καθιστώντας τον αθλητισμό σε οποιαδήποτε μορφή του (μαζικός ,ερασιτεχνικός,ατομικός,σχολικός ακόμα και επαγγελματικός) αναπόσπαστο πολιτισμικό κομμάτι.

 

Ας αθληθούμε λοιπόν. Ακόμα και με μια απλή πεζοπορία. Αξίζει τον κόπο!

 

 

Χάρης Τσούλας 

 

Φιλόλογος, Καθηγητής Φροντιστηριακής Μέσης Εκπαίδευσης

Μέλος Δ.Σ. Παγκοσμίου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ελληνισμού της Διασποράς

Συντονιστής για θέματα Επικοινωνίας και Ανίχνευσης Εκπαιδευτικών Αναγκών Μελών Ε.Κ.Ο της Γραμματείας Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων ΝΔ

Αντιπρόεδρος στην τοπική οργάνωση ΝΔ Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε, εφόσον συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα