Mylos FX
Νέα Φιλαδέλφεια - Νέα Χαλκηδόνα
Mylos

Πανελλήνιες εξετάσεις: Μυστικά διατροφής για καλύτερη απόδοση

0 623

Η απόδοση των μαθητών στις Πανελλήνιες Εξετάσεις ,που είναι μια ιδιαίτερα στρεσογόνα διαδικασία, δεν εξαρτάται μόνο από το πόσο καλά είναι διαβασμένοι. Το μυστικό είναι να έχουν καλή μνήμη και να είναι συγκεντρωμένοι την ώρα των εξετάσεων. Η σωστή και πλήρης διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και τη βελτίωση των πνευματικών λειτουργιών και της διάθεσης.

 

1. Πρωινό: αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα για την πνευματική απόδοση. Ένα ισορροπημένο πρωινό πρέπει να περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφίμων ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών.

 

2. Να αποφεύγονται οι δίαιτες αδυνατίσματος: η περίοδος των εξετάσεων δεν ενδείκνυται για δίαιτα αδυνατίσματος. Η δίαιτα μπορεί να προκαλέσει εκνευρισμό, ευερεθιστότητα, αυξημένη κόπωση, μείωση της συγκέντρωσης, δυσκολίες απομνημόνευσης και γενικότερα μπορεί να αυξήσει το άγχος και να περιορίσει την πνευματική απόδοση.

3. Καταναλώνετε μικρά και συχνά σνακ. Ιδανικές επιλογές αποτελούν τα φρέσκα φρούτα, οι μπάρες δημητριακών,οι ανάλατοι ξηροί καρποί ,ένα μικρό παστέλι.

4. Να έχετε 3 κυρίως γεύματα και 2 ενδιάμεσα σνακ.

5. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες βοηθούν στη μείωση του άγχους.

6. Αποφύγετε την μεγάλη κατανάλωση καφέ και αναψυκτικών. Σε μικρές ποσότητες η καφεΐνη διεγείρει της πνευματικές ικανότητες και προκαλεί εγρήγορση. Σε μεγάλες ποσότητες όμως προκαλεί νευρικότητα, άγχος και αϋπνία.

7. Φροντίστε να είστε ενυδατωμένοι καταναλώνοντας 8-10 ποτήρια υγρών, κυρίως νερό.

8Μνήμη και συγκέντρωση.

Τα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν σε καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία, στην ενίσχυση της μνήμης και της συγκέντρωσης είναι τα παρακάτω:

  • Βιταμίνη C σε πορτοκάλι, ακτινίδιο, χυμοί φρούτων, φράουλες, πεπόνι, πιπεριές, ντομάτα, λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι.
  • Κουρκουμίνη, συναντάται στο μπαχαρικό κάρυ ( κουρκούμη )
  • Σύμπλεγμα βιταμινών Β σε αυγά, σοκολάτα υγείας, συκώτι, φρούτα λαχανικά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, γάλα, γιαούρτι, δημητριακά πρωινού, ψωμί.
  • Σίδηρος σε συκώτι, κρέας, αυγό, ψάρια, θαλασσινά, όσπρια.
  • Ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια (κυρίως στο σολομό, τόνο, σκουμπρί, κολιό, σαρδέλες), στη φυτική μαργαρίνη και σε ξηρούς καρπούς (π.χ. καρύδια) βοηθούν τη λειτουργία του εγκεφάλου.
  • Χολίνη και λεκιθίνη που συναντώνται κυρίως στο αυγό.
  • Αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται κυρίως στα φρούτα (φρέσκα και αποξηραμένα) και τα φρέσκα πράσινα φυλλώδη λαχανικά βελτιώνουν τη διαδικασία της μνήμης. Το πράσινο τσάι είναι επίσης μια επιλογή πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Εντάξτε τα μύρτιλα στη διατροφή σας. Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι τα μύρτιλα ή αλλιώς blueberries συμβάλλουν στην ενίσχυση της μάθησης.

9. Τέλος , να θυμάστε ότι η καθημερινή ήπια άσκηση βοηθάει στη διαχείριση του άγχους.

Πηγή: https://pavlosmelas.gr/panellinies-kai-diatrofi/

Πηγή
Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε, εφόσον συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα