Ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημ. Υψηλάντης» τίμησε το συγγραφέα Χρήστο Σαμουηλίδη
Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημ. Υψηλάντης» το απόγευμα της Κυριακής 12 Νοεμβρίου 2023. Στην εκδήλωση παρών ήταν και ο εκλεγμένος Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Γιάννης Τομπούλογλου, συνοδευόμενος από τους δημοτικούς συμβούλους Μανώλη Διαγουμά, Τάκη Αθανασόπουλο, Γιάννη Λουκιδέλη και Γιώργο Κελλίδη.
Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης»:
Σήμερα στο σύλλογο μας, τιμήσαμε το Χρήστο Σαμουηλίδη, πατριώτη μας, Ιστορικό και πολυγραφότατο συγγραφέα, στην αίθουσα του κτιρίου μας που τιμητικά φέρει το όνομα του.
Ευχαριστούμε ιδιαιτερα τις τρεις κορες του που μας τίμησαν με την παρουσια τους!
Ομιλητες της εκδήλωσης ήταν ο κύριος Κυριάκος Σαχανιδης (Συγγραφεας και ποιητής ποντιακής διαλέκτου) και ο Γιωργος Ουσταμπασιδης!
Επίσης μας τίμησαν με την παρουσία τους ο νέος δήμαρχος Ιωάννης Τομπουλογλου, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπειρώσης» Νίκος Σερετακης, ο επικεφαλής της «Σύγχρονης Πολης» Στεφανος Γατσούλης, οι δημοτικοι σύμβουλοι, Τακης Αθανασοπουλος , Γιάννης Λουκιδελης, Γιώργος Κελίδης.
Λίγα λόγια για τον αείμνηστο Χρήστο Σαμουηλιδη:
Την τελευταία του πνοή άφησε στο σπίτι του στο Χαλάνδρι Αττικής ο συγγραφέας και λαογράφος Χρήστος Σαμουηλίδης, σε ηλικία 95 ετών, από καρδιακή ανακοπή το βράδυ της Τρίτης 18 Οκτωβρίου 2022.
Ο Χρήστος Σαμουηλίδης γεννήθηκε από γονείς πρόσφυγες του Πόντου οι οποίοι αφού πέρασαν από το Απολυμαντήρια Καλαμαριάς και μετά από ένα μικρό πέρασμα από την Πολίχνη Θεσσαλονίκης εγκαστάθηκαν στην πόλη του Κιλκίς.
Είχαν καταγωγή από το Βεζίνκιοϊ του Καρς, με ιδιαίτερη καταγωγή του πατέρα του από το Μοναστήρι της Χαλδίας. Γεννήθκε στο Κιλκίς το 1927, όπου τελείωσε το γυμνάσιο και ενεγράφη στην Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αποφοίτησε το 1952 και εργάστηκε ως καθηγητής στο Γυμνάσιο Κασσάνδρας Χαλκιδικής, τη σχολική χρονιά 1953 – 1954.
Έτσι κατέβηκε στην Αθήνα, και προσελήφθη στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών όπου εργάστηκε έως το 1970. Κατά τη διάρκεια της εργασίας του, στα δεκαπέντε χρόνια της παρουσίας του γύρισε όλους τους προσφυγικούς οικισμούς, πόλεις και χωριά της Ελλάδας και συνέλεξε για το Ίδρυμα της κυρίας Μέλπως Μερλιέ 14.000 σελίδες λαογραφικούς και ιστορικού υλικό από τις αφηγήσεις των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής και της υποχρεωτικής ανταλλαγής των πληθυσμών βάση της Συνθήκης της Λωζάννης.