Mylos FX
Νέα Φιλαδέλφεια - Νέα Χαλκηδόνα
Mylos

Χάρης Τσούλας: Δράση και όχι λόγια

0 1,671

 

 

Κατά καιρούς έχω αναφερθεί στην πολιτικοποίηση και ειδικά των νέων στην εποχή της κρίσης, μετά το 2009. Είχα κάνει λόγο για το πως αυτή η στροφή θα μπορούσε να αποβεί ωφέλιμη για τον τόπο, ειδικά όταν θα ωρίμαζε ως κατάσταση.

 

Διαπιστώνει εύκολα κανείς στην αυγή του 2022 πως ακόμα δεν έχει επέλθει η απόλυτη ωρίμαση αυτής της κατάστασης. Ειδικά σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους της γενιάς μου αλλά και νεώτερους, μέσα από συζητήσεις που κάνω είτε εκ του σύνεγγυς είτε διαδικτυακά, διακρίνω  μεν ένα αυξημένο ενδιαφέρον για την πολιτική, το οποίο όμως στις περισσότερες περιπτώσεις παραμένει στη μορφή απλά της διαπίστωσης ή του καταγγελτικού λόγου μέσω social media.

 

Mε άλλα λόγια, παρατηρώ νέους ανθρώπους να διαπιστώνουν απλά τα κακώς κείμενα και το τι πρέπει να αλλάξει,να το αναφέρουν σε ένα status ή σε αναρτήσεις στο facebook, στο twitter και σε διάφορα forum, αλλά ως εκεί. Πολλές φορές δυστυχώς απουσιάζει το επόμενο βήμα μετά τη διαπίστωση: Οι ρεαλιστικές,εφαρμόσιμες και υλοποιήσιμες προτάσεις. Και μένει το παράπονο, η αντίθεση ή η γραπτή αντίδραση.

 

Το να σχολιάζεις ή να αναλύσεις το πως φτάσαμε ως εδώ ή απλά το να επικρίνεις όσους βρίσκονται μέσα στο πολιτικό σύστημα είναι η εύκολη οδός. Λίγο πολύ όλοι έχουμε μπει στο “τριπάκι”. Το σημαντικό είναι να προτείνεις λύσεις  και να προσφέρεις έμπρακτα. Δηλαδή να δράσεις.

 

Ως προς αυτό υπάρχει μια διστακτικότητα από αρκετούς, υπό το φόβο μη χαρακτηριστούν “κομματικοί” ή να μη στιγματιστούν ως μελλοντικά “πολιτικά πρόσωπα που δεν κατάφεραν τίποτα”.

 

Αυτό αποτελεί μέγιστο λάθος. Σε ενδιαφέρει η πολιτική; Ασχολείσαι έστω και σε θεωρητικό επίπεδο; Πιστεύεις πως έχεις ιδέες,λύσεις,προτάσεις και διάθεση για δράση; Μπες λοιπόν και “κολύμπησε” στα βαθιά νερά. Όπου και αν ανήκεις.Σε όποιον χώρο πιστεύεις πως αφενός βρίσκεται κοντά στα πιστεύω και τις αξίες σου και αφετέρου θεωρείς πως μπορείς να αναπτύξεις όσα έχεις να πεις.

 

Στις μέρες μας υπάρχει πολυφωνία και πανσπερμία πολιτικών κομμάτων και πολιτικών κομματικών νεολαιών. Και αν δεν θες να το πράξεις μέσα από κάποιο κόμμα ή πολιτικό φορέα (γιατί θεωρείς πως δεν σου πάει ή ότι αυτά είναι ξεπερασμένα) υπάρχει πλήθος πολιτικών και κοινωνικών συλλόγων και ομάδων στις οποίες μπορείς  να ενταχθείς και να φανείς χρήσιμος κατ ουσίαν και εμπράκτως. Και φυσικά πεδίο ενεργοποίησης υπάρχει και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε επιστημονικούς και επαγγελματικούς ή πολιτιστικούς συλλόγους κ.ά. Δρόμοι υπάρχουν, αν θες να τους ανοίξεις και να τους διαβείς.

 

Ουσιαστική ενασχόληση με τα πολιτικά τεκταινόμενα δεν είναι ούτε μια ανάρτηση στα social media ούτε απλά οι διαδικτυακές συζητήσεις. Ευπρόσδεκτα βέβαια και αυτά -όλοι το πράττουμε στην εποχή της πλήρους κοινωνικής δικτύωσης- αλλά το να μείνεις μόνο εκεί είναι κατ αναλογία σαν να αναλώνεσαι σε συζητήσεις καφενείου,με σχεδόν μηδενικό γενικό κοινωνικό αντικτυπο.

 

Και επειδή δεν μου αρέσει να δίνω προτροπές σε πράγματα που δεν έχω εφαρμόσει ο ίδιος, θα ήθελα να αναφέρω πως πέραν της αρθρογραφίας μου στον τοπικό τύπο και σε διάφορα sites όπου έχω την τιμή να μου έχει δοθεί “βήμα”,ασχολούμαι και ο ίδιος ενεργά με τα πολιτικά τεκταινόμενα από το δικό μου μετερίζι με όσες δυνάμεις και δυνατότητες έχω.

Το ίδιο προτρέπω να κάνουν όσοι έχουν την όρεξη, το μεράκι, τη ζέση.

 

Το σημαντικό είναι όμως να προσπαθεί κανείς, όπου και αν ανήκει ιδεολογικά και από οποιοδήποτε μετερίζι όπως ανέφερα και παραπάνω. Και κυρίως να το κάνει με καθαρές και καλοπροαίρετες προθέσεις. Η πολιτική θέλει δράση, θέλει και ανθρώπους με καινοτόμες και ξεκάθαρες θέσεις, ως πηγή αναζωογόνησης της.

 

Για αυτό λοιπόν το λόγο, προτείνω σε όσους ασχολούνται με το πολιτικό γίγνεσθαι να ασχοληθούν ενεργά. Να μην μείνουν μόνο στην  παράθεση ιδεών στο διαδίκτυο ή στις παρέες τους αλλά να κάνουν το βήμα παραπάνω και να δραστηριοποιηθούν ενεργά. Με πίστη, διάθεση,σκέψη και ρεαλισμό.

 

Ενταχθείτε, ασχοληθείτε, ζυμωθείτε πολιτικά -γιατί όχι- κατεβείτε και άμεσα στον πολιτικό στίβο, εφόσον βέβαια σας ζητηθεί και το επιθυμείτε από απόψεως χρόνου και κόπου! Άλλωστε είπαμε…Εκτός από την παράθεση ιδεών είναι και ώρα για δράση και έργα,από όποια πλευρά κρίνει καθένας πως μπορεί να το πράξει!

 

 

 

Χάρης Τσούλας 

 

Φιλόλογος, Καθηγητής Φροντιστηριακής Μέσης Εκπαίδευσης

Μέλος Δ.Σ. Παγκοσμίου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ελληνισμού της Διασποράς

Συντονιστής για θέματα Επικοινωνίας και Ανίχνευσης Εκπαιδευτικών Αναγκών Μελών Ε.Κ.Ο της Γραμματείας Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων ΝΔ

Αντιπρόεδρος στην τοπική οργάνωση ΝΔ Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε, εφόσον συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα