Mylos FX
Νέα Φιλαδέλφεια - Νέα Χαλκηδόνα
Mylos

Μπάγερν Μονάχου: Ένα Κλάμπ – Θρύλος Του Ποδοσφαίρου Γίνεται 122 Ετών!, του Γιώργου Σιαρακά

Ο Γιώργος Σιαρακάς* μας ταξιδεύει στην μαγεία του διεθνούς ποδοσφαίρου μέσω ενός αφιερώματος που κάνει για μια από τις μεγαλύτερες ομάδες που γνώρισε ποτέ το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, την Μπάγερν Μονάχου, που έχει γενέθλια σήμερα.

0 615

Ήταν 27 Φεβρουαρίου του πολύ μακρινού έτους 1900, στην αρχή κιόλας του 20ου αιώνα, όταν 18 νεαροί γυμναστές που συγκεντρώθηκαν στο εστιατόριο Γκιζέλα του Μονάχου ίδρυσαν έναν σύλλογο που ενάμιση αιώνα αργότερα θα καταγραφόταν στην παγκόσμια ποδοσφαιρική ιστορία ως ο πιο επιτυχημένος γερμανικός σύλλογος και ένας εκ των κορυφαίων στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς. Και το όνομα αυτού ήταν Μπάγερν Μονάχου, Βαυαρία στα γερμανικά. Μπορεί να είναι μια από τις τρεις επαγγελματικές ομάδες που διαθέτει η πόλη του Μονάχου – Μόναχο 1860 και Ουτερχάγκινγκ οι άλλες δυο – ωστόσο κατάφερε στο πέρασμα των χρόνων να καθιερωθεί και να αναγνωριστεί ως η κορυφαία δύναμη του γερμανικού ποδοσφαίρου.

Τα πρώτα χρόνια της ιστορίας της πάντως δεν πέτυχε και πολλές διακρίσεις με τη  συμπολίτισσα Μόναχο 1860 να αποτελεί τον παραδοσιακό της αντίπαλο. Οι «μπλε» του Μονάχου κυριαρχούσαν μέχρι και την δεκαετία του ’60. Έκτοτε έζησαν στη σκιά της μισητής  κόκκινης αντιπάλου που σάρωσε κάθε τρόπαιο στο διάβα της. Είναι χαρακτηριστικό δε το γεγονός, ότι η Μπάγερν έχει συγκεντρώσει την υποστήριξη των οπαδών της ακμάζουσας ελίτ, δηλαδή της αστικής τάξης της περιοχής, ενώ η πάλαι ποτέ ισχυρή Μόναχο 1860 αντλεί την κύρια δύναμη των υποστηρικτών της από την εργατική τάξη που σήμερα περνάει κρίση.

Σήμερα οι κόκκινοι του Μονάχου είναι η 5η ομάδα με τα περισσότερα μέλη στον κόσμο, πίσω μόνο από μεγαθήρια όπως η Μπενφίκα, η Ρεάλ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Μπαρτσελόνα. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι 90% του σωματείου ανήκει στον Ερασιτέχνη και το υπόλοιπο 10% στην Adidas, τη γνωστή εταιρία αθλητικών ειδών που ντύνει την ομάδα. Μάλιστα η Μπάγερν έχει αναπτύξει και άλλα αθλητικά τμήματα όπως το μπάσκετ και το χάντμπολ.

Μπορεί να ιδρύθηκε το 1900, όμως οι οπαδοί της χρειάστηκε να περιμένουν 32 ολόκληρα χρόνια για να την δουν να κατακτά τον πρώτο της τίτλο εντός των γερμανικών συνόρων. Ακολούθησαν τα πολύ δύσκολα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν και η ομάδα αντιμετωπίστηκε με εχθρότητα από τους Ναζί λόγω της εβραϊκής καταγωγής του τότε προέδρου της, Κούρτ Λαντάουερ. Μεταπολεμικά, η Μπάγερν φυτοζωούσε στα τοπικά πρωταθλήματα της Βαυαρίας μέχρι το 1963,όταν και ξεκίνησε η Bundesliga. Το 1966 κατετάγη 3η στη βαθμολογία ενώ κατέκτησε το  Κύπελλο Γερμανίας και το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης.

Η άνοδός της τα επόμενα χρόνια ήταν αλματώδης με αποκορύφωμα την χρυσή τριετία 1974-1976, όταν και πανηγύρισε την κατάκτηση τριών διαδοχικών Κυπέλλων Πρωταθλητριών Ευρώπης  κόντρα σε Ατλέτικο Μαδρίτης το ’74, Λίντς Γιουνάιτεντ το ’75 και Σεντ Ετιέν το ’76. Εκείνη την εποχή μάλιστα ο βαυαρικός σύλλογος αποτελούσε και την βάση της εθνικής Γερμανίας που στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1972 και κόσμου το 1974. Μεγάλες μορφές εκείνης την περιόδου ήταν ο αμυντικός Φραντς Μπεκενμπάουερ, ο σκόρερ Γκερντ Μύλλερ, ο τερματοφύλακας Ζεπ Μάγερ και ο γνωστός μας από την θητεία του στην ΑΕΚ προπονητής Ζλάτκο Τσαϊκόβσκι.

Κατά τη δεκαετία του ’80, παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε ο σύλλογος του Μονάχου, κατόρθωσε να κατακτήσει 3 πρωταθλήματα τα έτη 1980,1981 και 1989  για να φτάσει στην απόλυτη παρακμή τη σεζόν 1991-92 όταν και τερμάτισε στην 10η θέση!

Κάπου εκεί άρχισε η αναγέννηση και η αντεπίθεση, με τους τίτλους που πήρε το ’94 και το ’95  ενώ στην πλούσια συλλογή της προστέθηκε ακόμη ένας ευρωπαϊκός τίτλος, το Κύπελλο UEFA το’96. Τη σεζόν 1998-99 μπορεί να κατέκτησε εκ νέου το πρωτάθλημα στην Γερμανία αλλά η μοίρα της επεφύλασσε την πιο πικρή ήττα στην ιστορία της στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ενώ όλα έδειχναν ότι θα πανηγυρίσει το τρόπαιο, 2 γκολ των Σέριγχαμ και Σόλσκιερ  στις καθυστερήσεις του αγώνα έστειλαν τους Άγγλους στον παράδεισο και τους Βαυαρούς στην… κόλαση.

Η Μπάγερν ωστόσο ανέκαμψε σχετικά σύντομα. Στις 23 Μαΐου του 2001 κάθισε στον θρόνο της Ευρώπης έπειτα από ένα δραματικό τελικό κόντρα στη Βαλένθια που κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι. Εκεί, με ήρωα τον σπουδαίο τερματοφύλακα Όλιβερ Καν η Μπάγερν εξιλεώθηκε για την προ διετίας αποτυχία της και  στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για πρώτη φορά ύστερα από το 1976 και 4η συνολικά.

Η σεζόν 2005-06 αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του σωματείου καθώς απέκτησε το νέο του υπερσύγχρονο γήπεδο, την Αλλιάνζ Αρίνα, χωρητικότητας 70 χιλιάδων περίπου θεατών. Το γήπεδο αυτό φιλοξένησε μάλιστα τον τελικό του Τσάμπιονς Λίγκ το 2012, όπου η Μπάγερν είδε την Τσέλσι να της αποσπά μέσα από τα χέρια την κούπα. Έναν χρόνο αργότερα, με προπονητή τον  Γιούπ Χάινκες και παίκτες μεγάλης αξίας όπως οι Ρόμπεν και Ριμπερί, οι Βαυαροί επανήλθαν δριμύτεροι στο θρόνο της Ευρώπης, ενώ το κατέκτησαν εκ νέου το 2020 για 6η φορά έχοντας μόνο νίκες στην πορεία τους προς τον 6ο τίτλο. Εκείνη τη χρονιά μάλιστα η ομάδα του Μονάχου κατέκτησε όλους τους τίτλους που διεκδίκησε, εγχώριους και διεθνείς, κάτι που προηγουμένως είχε κάνει η Μπαρτσελόνα το 2009.

 

 

Η Μπάγερν Μονάχου είναι στη λίστα μακράν της δεύτερης, η πολυνίκης της Μπουντεσλίγκα με 31 συνολικά κατακτήσεις, εκ των οποίων οι 9 συνεχόμενες από το 2013 μέχρι σήμερα. Έχει επίσης κατακτήσει 20 κύπελλα Γερμανίας και 9 σούπερ καπ. Είναι από τις λίγες  ομάδες που έχουν κατακτήσει και τους τρείς ευρωπαϊκούς τίτλους δηλαδή το Κύπελλο Πρωταθλητριών ή Τσάμπιονς Λίγκ, το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και το Κυπελλούχων.

Σπουδαίοι τεχνικοί κάθισαν κατά καιρούς στον … ηλεκτρικό είναι η αλήθεια πάγκο της. Πιο αξιόλογοι οι Ότμαρ Χίτσφελντ, Κάρλο Αντσελότι, Πεπ Γκουαρντιόλα και Χάνσι Φλικ.

Το καμάρι λοιπόν του Γερμανικού ποδοσφαίρου σήμερα 2του μηνός συμπληρώνει αισίως κάτι παραπάνω από 1 αιώνα ζωής , ένα διάστημα γεμάτο ένδοξες αλλά και δύσκολες στιγμές. Η Μπάγερν Μονάχου σβήνει… 122 κεράκια στην τούρτα γενεθλίων της!

 

 

* O Γιώργος Σιαρακάς είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στη Μεσαιωνική και Νεοελληνική Φιλολογία & και της Σχολής Δημοσιογραφίας του Aegean College με ειδίκευση στην Αθλητική Δημοσιογραφία.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε, εφόσον συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα