Mylos FX
Νέα Φιλαδέλφεια - Νέα Χαλκηδόνα
Mylos

Μια αγκαλιά για όλα τα ζώα, του Χάρη Τσούλα

0 746

 

 

Η 4η Απριλίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στα Αδέσποτα Ζώα. Μια ημέρα που σαφώς δεν αποτελεί γιορτή, αλλά μας θυμίζει μια σημαντική πτυχή στον κοινωνικό μας βίο, αυτή της ύπαρξης ζώων που ζουν στο δρόμο και της εγκατάλειψης των δεσποζόμενων ζώων.

 

Αποτελεί γεγονός πως και στη χώρα μας το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων (αυτών που γεννιούνται στο δρόμο αλλά και όσων εγκαταλείπονται από τους ιδιοκτήτες τους), είναι υπαρκτό και συνεχές.

 

Μας το αποδεικνύει κατ αρχάς η ίδια μας η εμπειρία. Μια ματιά σε εξωτερικούς χώρους, σε πεζοδρόμια, δρόμους και προαύλιους χώρους αρκεί για να μας πείσει πως “εκεί έξω” υπάρχουν πολλές ψυχές, που είχαν την ατυχία να γεννηθούν στο δρόμο ή την ακόμη μεγαλύτερη ατυχία να τα εγκαταλείψουν οι ίδιοι “άνθρωποι” (εντός πολλών εισαγωγικών) που υποτίθεται πως τα είχαν υπό τη φροντίδα και προστασία τους.

 

Την κοινωνική εμπειρία έρχεται να επιβεβαιώσει και η στατιστική καθώς σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τα επικαιροποιημένα στοιχεία του, τα τελευταία τρία χρόνια ο αριθμός των αδέσποτων και εγκαταλελειμμένων ζώων έχει αυξηθεί.

 

Εκτός από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα αδέσποτα ζώα λόγω των καιρικών φαινομένων, η κάθε μέρα που περνά αποτελεί κίνδυνο για τη ζωή τους λόγω πιθανότητας ακούσιου τραυματισμού από τροχοφόρα και άλλες αιτίες, έλλειψης επαρκούς νερού και τροφής καθώς και υγειονομικής περίθαλψης. Και φυσικά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τα απάνθρωπα περιστατικά, που αδέσποτα τραυματίζονται ή και θανατώνονται από “ανθρώπινο” παράγοντα. Δυστυχώς και αυτές οι περιπτώσεις είναι πολλές και καταδεικνύουν τη σημαντικότητα του ζητήματος, πέρα από μια πολύ σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης.

 

Ένα ακόμα θλιβερό σημείο αποτελεί η εγκατάλειψη των ήδη δεσποζόμενων ζώων. Με άλλα λόγια, το συχνά παρατηρημένο φαινόμενο ιδιοκτήτες ζώων (κυρίως οικόσιτων, σκύλων, γατών) να τα εγκαταλείπουν, είτε επειδή έφτασαν σε μια μεγάλη ηλικία, είτε επειδή διαπίστωσαν πως δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που έχει ένα ζώο, είτε επειδή τα…βαρέθηκαν! Σε καμία περίπτωση βέβαια τα παραπάνω δεν αποτελούν αιτιολογία και είναι ενδεικτικά ατόμων με παντελή έλλειψη ενσυναίσθησης και κατανόησης.

 

Πέρα από την καταγραφή των αρνητικών φαινομένων όμως, οφείλουμε να αναδείξουμε και τα θετικά. Υπάρχει, κατά τόπους και απλωμένη σε πανελλήνιο δίκτυο, μια πληθώρα φιλοζωικών ενώσεων, σωματείων και οργανισμών που λαμβάνουν υπόψη τους την ύπαρξη των αδέσποτων και εγκαταλελειμμένων ζώων. Τα παίρνουν υπό την προστασία τους, τα φροντίζουν και τα περιθάλπουν μέχρι πολλά από αυτά να βρουν καταφύγιο σε έναν διαπιστωμένα φιλόξενο και επαρκή ιδιοκτήτη. Σε αυτό το σημείο ειδικά για την περιοχή μας θα ήθελα να εξάρω τις προσπάθειες του Φιλοζωικού Συλλόγου Νέας Φιλαδέλφειας, την Πρόεδρο κα Κική Καραθανάση και όλους τους συνεργάτες και εθελοντές για τις συνεχείς και ακατάβλητες προσπάθειές τους προς την φροντίδα και αποκατάσταση των αδέσποτων και μάλιστα σε όχι εύκολες συνθήκες.

 

Το έργο των φιλοζωικών ως προς τα αδέσποτα ζώα είναι πραγματικά σπουδαίο και θεμελιώδες, καθώς εθελοντικά άνθρωποι (με όλη τη σημασία της λέξης) καταβάλουν κόπο, προσπάθεια και δίνουν από το χρόνο τους και το υστέρημά τους για την προστασία αυτών των ψυχών. Το ίδιο ισχύει και για μεμονωμένους πολίτες που δρουν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Και δεν είναι λίγοι.

 

Το τελευταίο διάστημα όμως και η Πολιτεία συντεταγμένα, το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η Κυβέρνηση έχουν θεσπίσει ένα νομοθετικό πλαίσιο υποστήριξης των αδέσποτων ζώων. Πιο συγκεκριμένα, μέσω του προγράμματος “Αργος” προβλέπεται κονδύλι 30 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή, συντήρηση και επισκευή καταφυγίων για τα αδέσποτα ζώα, 5 εκατομμυρίων ευρώ για κάθε είδους δαπάνη που αφορά στειρώσεις αδέσποτων ζώων και 5 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού.

 

Πρόκειται αναντίρρητα για ένα σχέδιο πρωτοποριακό, προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως και η νομοθετική ρύθμιση για την μετατροπή της κακοποίησης ζώων σε κακούργημα με ποινή κάθειρξης μέχρι 10 έτη που ισχύει από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

 

Άλλωστε είναι και ευρωπαϊκά θεσπισμένα μέτρα προάσπισης δικαιωμάτων των ζώων, γνωστά ως “5 ελευθερίες” και περιέχουν:

 

  1. To δικαίωμα στη σίτιση και στην ανεμπόδιστη πρόσληψη νερού
  2. Το δικαίωμα στην ασφαλή στέγαση και εύρεση καταφυγίου
  3. Το δικαίωμα στην έγκαιρη διάγνωση ασθενειών, θεραπεία και ανακούφιση από τον πόνο
  4. Το δικαίωμα της ανάπτυξης υγιούς συμπεριφοράς και αποφυγής της απομόνωσης
  5. Το δικαίωμα στη διαβίωση που είναι απαλλαγμένη από φόβο και συνθήκες έντονης ψυχολογικής βίας.

 

Πέρα από το νομικό πλαίσιο και τις άοκνες προσπάθειες κυβερνήσεων, φορέων, Δήμων, φιλοζωικών οργανώσεων και εθελοντών κτηνιάτρων και πολιτών είναι απαραίτητη εν έτη 2022 η διαμόρφωση μιας φιλοζωικής κουλτούρας σε όλο το φάσμα των πολιτών. Να έχουμε πάντα στο μυαλό μας πως τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς είναι έμβια και έμψυχα όντα με ανάγκες, με συναισθήματα. Δεν είναι άψυχα αντικείμενα, δεν είναι παιχνίδια που τα “παρατάς όταν τα βαρεθείς” μέχρι να πάρεις καινούργια ή που τα αντιμετωπίζεις λες και η ζωή τους είναι μηδαμινής αξίας.

 

Και φυσικά να ενθαρρύνουμε κατά προτίμηση  την υιοθεσία αδέσποτων ζώων με τη μεσολάβηση πιστοποιημένων φιλοζωικών σωματείων και οργανώσεων.

Πολλά από τα παραπάνω ευνόητο είναι πως περιλαμβάνουν και τα ήδη δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς.

 

Για αυτό και το μήνυμα είναι ένα:

Μια αγκαλιά για όλα τα ζώα. Γιατί η φιλοζωία είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ανθρώπινου πολιτισμού.

 

Για να γίνει κάποτε, ει δυνατόν, η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων απλή ανάμνηση.

 

 

Μερικοί χρήσιμοι σύνδεσμοι:

 

  1. Φιλοζωικός Σύλλογος Νέας Φιλαδέλφειας: https://www.friendsofanimals-nf.com , https://www.facebook.com/filozoikos.neasfiladelphias.1

 

  1. Dog’s Voice, Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός: https://www.dogsvoice.gr/

 

  1. Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία: filozoiki.gr

 

  1. Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος:  https://www.edke.gr/

 

  1. Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος: https://www.hva.gr/el/

 

  1. Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία: https://hvms.gr/

 

  1. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρακολούθηση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς: http://minagric.gr/index.php/el/eservisesmenu-2/adespota-zooa

 

 

Χάρης Τσούλας   

 

Φιλόλογος, Καθηγητής Φροντιστηριακής Μέσης Εκπαίδευσης

Μέλος Δ.Σ. Παγκοσμίου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ελληνισμού της Διασποράς

Συντονιστής για θέματα Επικοινωνίας και Ανίχνευσης Εκπαιδευτικών Αναγκών Μελών Ε.Κ.Ο της Γραμματείας Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων ΝΔ

Αντιπρόεδρος στην τοπική οργάνωση ΝΔ Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε, εφόσον συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα