Mylos FX
Νέα Φιλαδέλφεια - Νέα Χαλκηδόνα
Mylos

«Κουραμπιές ή Μελομακάρονο;», της Κυριακής Σαββίδη M.Sc.,Ph.D.C. Διαιτολόγου-Ψυχολόγου

0 407

 

Έφτασαν και πάλι τα Χριστούγεννα, μια από τις πιο όμορφες περιόδους του χρόνου. Μεγάλοι και μικροί απολαμβάνουν τις γιορτές των Χριστουγέννων στολίζοντας το δέντρο και τραγουδώντας όλοι μαζί χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

 

Στην Ελλάδα τα Χριστούγεννα αποτελούν μια σημαντική και ξεχωριστή γιορτή. Τα έθιμα σε κάθε γωνιά της χώρας είναι διαφορετικά και μοναδικά. Μερικά από αυτά είναι το Χριστουγεννιάτικο καράβι, το σπάσιμο του ροδιού, το παραδοσιακό Χριστόψωμο και φυσικά η βασιλόπιτα.

 

Συχνά, αυτή η περίοδος αποτελεί περίοδο άγχους και μας βάζει σε δίλημμα για το αν θα πρέπει να συνεχίσουμε την σωστή διατροφή ή να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε κάποια από τα γλυκά των εορτών, όπως μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες.

Και εδώ έρχονται τα δύο κλασσικά ερωτήματα των ημερών:

1) Μπορώ να τρώω μελομακάρονα και κουραμπιέδες;

2) Κουραμπιές ή Μελομακάρονο;

Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου,εκείνες τις ημέρες μπορούμε να κάνουμε μία μικρή ατασθαλία,τρώγοντας ακόμα και ένα μικρό “γλυκάκι”, αφήνοντας εκτός διατροφής τις ενοχές μας,ανεξάρτητα από το νούμερο που δείχνει η ζυγαριά.

Και συνεχίζουμε με το αιώνιο ερώτημα: “κουραμπιές ή μελομακάρονο;”.

 

Μιλώντας για θερμιδική αξία, η αλήθεια είναι πως δε διαφέρουν και πολύ. Αν όμως αναφερόμαστε στη θρεπτική αξία που έχει το καθένα, σίγουρα το μελομακάρονο υπερτερεί,καθώς έχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και καλύτερη ποιότητα συστατικών, όπως το μέλι και το ελαιόλαδο, ενώ ο κουραμπιές περιέχει βούτυρο, ζάχαρη άχνη και αυγά.

Βέβαια, ό,τι και αν επιλέξετε τελικά να καταναλώσετε, θυμηθείτε πως τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι από μόνες τους δύο ξεχωριστές γιορτές, για αυτό χαρείτε ‘τες από το πρωί έως το βράδυ, απολαμβάνοντας το φαγητό,τη ζεστασιά και τη θαλπωρή που αυτές μας χαρίζουν!

Σας ευχόμαστε,
Όμορφα, ζεστά, ζαχαρένια Χριστούγεννα και ένα ευτυχισμένο Νέο Έτος, διαφορετικό, με λιγότερα προβλήματα, γεμάτο φωτεινές στιγμές και πολλά Χαμόγελα!!!

 

Nutri & Soul by Κυριακή Σαββίδη, MsC.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΑΒΒΙΔΗ M.Sc.,Ph.D.c.

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

savvidi.desk@gmail.com

Αχαρνές 210 2446849

Χολαργός 210 6524 335

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε, εφόσον συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα