Mylos FX
Νέα Φιλαδέλφεια - Νέα Χαλκηδόνα
Mylos

ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ ή ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΝΕΡΓΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ, του Σωτήρη Παπαδέα

0 1,446

 

Γράφει ο Σωτήρης Παπαδέας, φιλόλογος

 

 

 

 

Στη Νορβηγία εφαρμόζεται μια πρωτοποριακή αντιμετώπιση των κινδύνων και των δυσκολιών, που συναντούν οι χρήστες των ανοικτών δημόσιων χώρων, όταν μετά από χιονόπτωση το έδαφος από τις χαμηλές θερμοκρασίες παγώνει.

 

 

Όταν ακούμε στα δελτία ειδήσεων ότι επίκειται κακοκαιρία με χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες, μάς καταλαμβάνει ανησυχία για να μην πούμε αγωνία αναλογιζόμενοι την ταλαιπωρία τουλάχιστον, που μάς περιμένει. Και σίγουρα δεν είναι αδικαιολόγητη η ανησυχία και υπερβολικοί οι φόβοι μας.
Οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια μετατρέπονται σε παγοδρόμια με ό,τι αυτό συνεπάγεται για οχήματα και πεζούς!
Πώς αντιμετωπίζουν οι τοπικές αρχές στην χώρα μας τους κινδύνους που συνεπάγεται ο παγετός; Αποχιονισμός, ρίψη αλατιού και πολλές οδηγίες!
Ωστόσο από τη Νορβηγία μάς έρχεται μια «επαναστατική», πρωτοποριακή, καταπληκτική, απολύτως αποτελεσματική και συνάμα εντυπωσιακή, αλλά μεγάλου κόστους αντιμετώπιση του θέματος:
Στους δημόσιους χώρους– τους πολυσύχναστους πιστεύω – στρώνεται δίκτυο «ενδοδαπέδιας» θέρμανσης! Η τέλεια λύση!

 

 

Αλλά δεν επέλεξα αυτήν την είδηση για να σάς μεταφέρω κάτι το εντυπωσιακό ή σπάνιο. Ο γενικός τίτλος της στήλης (Τὰ τοῦ Καίσαρος τῷ Καίσαρι …) δεν δικαιολογεί τέτοιο κριτήριο επιλογής. Παρακινήθηκα σ’ αυτήν την επιλογή από αυτό το δημοσίευμα:

 

 

Το δημοσίευμα αυτό κατηγορεί τις ελληνικές αρχές για αδιαφορία και έλλειψη προγραμματισμού. Και μάς παροτρύνει να μιμηθούμε τον προοδευμένο αυτόν λαό του βορρά.
Η στήλη μας όμως έχει διαφορετική άποψη: Τὰ Καίσαρος Καίσαρι καὶ τὰ τοῦ
θεοῦ τῷ θεῷ, όπου «Καίσαρας» και «Θεός» είναι αντιστοίχως οι κλιματικές συνθήκες στις δύο χώρες.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ και οι αρχές της Νορβηγίας κρίνανε ότι το ισοζύγιο κόστους και
οφέλους δικαιολογεί απόλυτα ένα τέτοιο δαπανηρό έργο.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ και οι αρχές της Νορβηγίας δεν θα δαπανήσουν ανάλογα ποσά για να βάλουν κλιματισμό στα δημόσια κτήρια της χώρας τους.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ και οι αρχές της Ελλάδας δεν θα μιμηθούν τις αρχές της Νορβηγίας, παρά ίσως μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις (π.χ. στα προαύλια σχολικών κτηρίων στις ευπαθείς σε παγετό περιοχές).
ΠΡΟΦΑΝΩΣ και μπορούμε να κατηγορήσουμε τις αρχές της Ελλάδας για αβελτηρία, έλλειψη ενδιαφέροντος, ανικανότητα κ.τ.τ. αλλά όχι σε αυτό το
ζήτημα.
ΛΟΙΠΟΝ: Τὰ Καίσαρος Καίσαρι καὶ τὰ τοῦ θεοῦ τῷ θεῷ!

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε, εφόσον συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα