Mylos FX
Νέα Φιλαδέλφεια - Νέα Χαλκηδόνα
Mylos

Περεσκία, τα γνήσια ποντιακά πιροσκί από τον Σύλλογο Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης»

Η Ελπίδα, η Δήμητρα, η Χριστίνα, ο Νώντας και τα άλλα μέλη του Συλλόγου Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημ. Υψηλάντης», μας υποδέχονται στον πάντα φιλόξενο χώρο του Συλλόγου και μας μαθαίνουν να φτιάχνουμε τα παραδοσιακά ποντιακά πιροσκί, τα περεσκία, με γέμιση πατάτας, όπως συνηθιζόταν, ή και τυριού.

0 2,153

Ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημήτριος Υψηλάντης» είναι ένα πραγματικά ζωντανό κύτταρο πολιτισμού για την πόλη μας. Με την εξωστρεφή δραστηριότητά του συμβάλλει τα μέγιστα στην διατήρηση και την διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ποντιακού Ελληνισμού.

Σημαντικό στοιχείο της κουλτούρας αποτελεί και η μαγειρική. Είναι μεγάλη μας τιμή η αποτύπωση της  γαστρονομικής παράδοσης μέσα από αυτή εδώ την ιστοσελίδα, με την παρουσίαση παραδοσιακών ποντιακών συνταγών αλλά και της εκτέλεσής τους, από τους ίδιους τους απογόνους και συνεχιστές της πρώτης γενιάς προσφύγων, που ξέρουν να κρατούν αναλλοίωτη στον χρόνο τη γεύση, αλλά και τη Μνήμη.

Ακολουθεί η συνταγή για τα περεσκία, δηλαδή πισία με γέμιση, μια ποντιακή συνταγή που περνάει από γενιά σε γενιά. Αν τα φτιάξετε μια φορά, θα τα φτιάχνετε συνέχεια.

 

Περεσκία

(συνταγή της Ελπίδας Παπαδοπούλου, μέλους δ.σ. του Συλλόγου Ποντίων Νέας Φιλαδέλφειας «Δημ. Υψηλάντης»)

 

     Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κοφτά ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κοφτά αλάτι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ξύδι
  • 1 φλυτζάνι του καφέ λάδι
  • Νερό όσο πάρει (περίπου 2 ποτήρια) χλιαρό

 

Διαλύουμε τη μαγιά με λίγο χλιαρό νερό και τη ζάχαρη (προσοχή όχι καυτό) και αφήνουμε για λίγη ώρα να ενεργοποιηθεί (να αφρίσει). Το μείγμα της μαγιάς το προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά και το νερό λίγο λίγο και ζυμώνουμε μέχρι να μην κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε τη ζύμη μας μέσα σε λεκάνη, σε ζεστό μέρος, να φουσκώσει για τουλάχιστον μία ώρα. Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε μικρές μπάλες και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με πλάστη σε στρογγυλά φύλλα.  Βάζουμε στο κέντρο κάθε φύλλου τη γέμιση και κλείνουμε πιέζοντας καλά τις άκρες, όπως φαίνεται παρακάτω στις φωτογραφίες. Με το κλείσιμο από κάτω τοποθετούμε τα περεσκία σε καθαρή πετσέτα, μέχρι να τα φτιάξουμε όλα.
Τα τηγανίζουμε λίγα-λίγα, σε πολύ ηλιέλαιο που έχει ζεσταθεί καλά, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και από τις δύο πλευρές. Μετά το τηγάνισμα τα ακουμπάμε σε δίσκο με απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει το επιπλέον λάδι.

 

Γέμιση πατάτας:

δύο πατάτες βρασμένες και λιωμένες

Τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι, ρίχνουμε μέσα τις λιωμένες πατάτες, αλάτι, πιπέρι, λίγη ρίγανη και δυόσμο. Ανακατεύουμε και περιμένουμε να κρυώσει πριν γεμίσουμε τα περεσκία.

Γέμιση τυριού:

φέτα, κασέρι και αυγό

Μπορείτε να γεμίσετε με ό,τι άλλο θέλετε.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε, εφόσον συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα