Mylos FX
Νέα Φιλαδέλφεια - Νέα Χαλκηδόνα
Mylos

Σμυρνέικα αετουδάκια από τον Χρήστο Τριανταφύλλου, Πρόεδρο του Συνδέσμου Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας «ΟΙ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ»

0 2,635

Εν όψει εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σήμερα θα φτιάξουμε μια παραδοσιακή συνταγή από την Σμύρνη. Θα φτιάξουμε αετουδάκια ή αετάκια.

Την συνταγή που θα σας δώσω μου την άφησε η  Μικρασιάτισσα γιαγιά μου. Μια συνταγή που θα μοσχομυρίσει όχι μόνο όλο το σπίτι αλλά και όλη η γειτονιά.

Τα αετουδάκια τα έφτιαχναν κυρίως στην Σμύρνη αλλά και σε άλλες πόλεις ή χωριά στα παράλια της Μικράς Ασίας. Τα έφτιαχναν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, κυρίως όμως την Πρωτοχρονιά. Στην κυριολεξία είναι ένα μεγάλο κουλούρι που έχει πάνω του έναν δικέφαλο αετό.

Τα αετουδάκια εκτός από την ιδιαίτερη όψη τους και την θαυμάσια γεύση τους, οι νοικοκυρές στη Σμύρνη τα έφτιαχναν για να τα τοποθετήσουν στον Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μπροστά στο γηραιότερο μέλος της οικογένειας. Αυτός με την σειρά του, μοίραζε σε όλα τα μέλη της οικογένειας από ένα αετουδάκι λέγοντας:

«Όπως τον αετό που περήφανα και όμορφα πετάει, έτσι να πετάει και να στέκεται η οικογένειά μας!»

Το βασικό εργαλείο που χρειαζόμαστε για να φτιαχτούν τα αετουδάκια είναι η σφραγίδα με τον δικέφαλο.

Εγώ σήμερα θα φτιάξω τα αετουδάκια με την σφραγίδα της γιαγιάς μου,  που την έφερε από τη Σμύρνη. Δεν σας κρύβω πόσο χαρούμενος και συγκινημένος είμαι που θα χρησιμοποιήσω σήμερα την συγκεκριμένη σφραγίδα. Μια σφραγίδα που έχει μεγάλη ιστορία επάνω της.

 

Για την συνταγή θα χρειαστούμε:

650 γραμμάρια βούτυρο Κερκύρας ή φρέσκο βούτυρο

6 κρόκους αυγού

1 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι

Χυμό από μισό λεμόνι

3 ποτήρια ζάχαρη

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι και ένα λεμόνι

1 φλυτζάνι του καφέ κονιάκ

3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

2 κουταλάκια του γλυκού τραμμένη μαστίχα

Μισό κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο

1μιση με 2 κιλά αλεύρι σκληρό. (παλιότερα έχω δοκιμάσει και με αλεύρι για όλες τις χρήσεις και μου βγήκαν τέλεια)

1 με 2 αυγά χτυπημένα για να αλείψουμε από πάνω τα αετουδάκια μας

Και αρκετά καρφάκια γαρύφαλλο.

 

θα κάνω την συνταγή όσο μπορώ με τον παραδοσιακό τρόπο και δεν θα χρησιμοποιήσω μίξερ.

Σε μία μεγάλη λεκάνη χτυπάμε τους 6 κρόκους και ρίχνουμε την ζάχαρη, ανακατεύουμε λίγο για να λιώσει η ζάχαρη. Στη συνέχεια ρίχνουμε, τον χυμό πορτοκαλιού, τον χυμό λεμονιού και το κονιάκ και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε καλά.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, το μπείκιν πάουντερ, την σόδα, το τριμμένο γαρύφαλλο, την τριμμένη μαστίχα και ανακατεύουμε καλά.

Συνεχίζουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το αλεύρι. Ρίχνουμε αλεύρι όσο χρειαστεί, μέχρι να δούμε την ζύμη μας να γίνει μαλακή, λίγο σφικτή και να μην σπάει όταν την πλάθουμε.

Στη συνέχεια, και αφού η ζύμη μας είναι έτοιμη ξεκινάμε να φτιάχνουμε μπαλίτσες στο μέγεθος αυγού και λίγο παραπάνω. Τις ανοίγουμε στο μέγεθος της σφραγίδας και πατάμε την σφραγίδα από πάνω. Με ένα μαχαίρι κόβουμε σιγά σιγά ότι ζυμάρι περισσεύει έξω από την σφραγίδα.

Προσοχή το πάχος στο αετουδάκι πρέπει να είναι 1 με ενάμιση πόντο περίπου. Δεν πρέπει να είναι χοντρό.

Στη συνέχεια βάζουμε τα αετουδάκια σε ένα ταψί μεγάλο όχι πολύ κοντά το ένα με το άλλο γιατί φουσκώνουν. Τα αλείφουμε με αυγό και καρφώνουμε από ένα γαρύφαλλο στα κεφάλια του αετού. Τα ψήνουμε σε δυνατό φούρνο 180 με 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν, όπως ψήνουμε και τα κουλούρια.

Καλή σας επιτυχία σε όσες ή όσους τα φτιάξουν.

 

Τελειώνοντας να σας ευχηθώ Καλά Χριστούγεννα και ένα 2022 γεμάτο υγεία, ευτυχία και μυρωδιές από την Μικρά Ασία!

 

Χρήστος Τριανταφύλλου

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε, εφόσον συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα