Mylos FX
Νέα Φιλαδέλφεια - Νέα Χαλκηδόνα
Mylos

Βράδυ Σαββάτου στη γειτονιά της Κίρκης…

0 979

 

 

 

Έγραψε ο Αλέκος Γούλας:

 

Βράδυ Σαββάτου στη γειτονιά της Κίρκης

Δεν χρειάστηκαν πολλές σκέψεις για να στηθεί ένα ξεχωριστό υπαίθριο πάρτι. Οι μουσικοί σε πλήρη ετοιμότητα και η μουσική τους καλύτερη από επαγγελματική. Το σκηνικό ονειρικό. Ο ήχος των τρεχούμενων νερών της φυσικής κοίτης του Κηφισού, το μόνιμο, απόλυτο και φυσικό ηρεμιστικό του νου και της ψυχής. Το κοινό πρόθυμο να ταξιδέψει με το άκουσμα των Jazz ήχων, της έντεχνης και της παραδοσιακής μουσικής, των ήχων που πηγάζουν από την ελευθερία της ψυχής. Και πίσω από αυτή τη δημιουργική χαλαρότητα, ο συμβολισμός και η διαμαρτυρία των κατοίκων. Των κατοίκων μιας γειτονιάς που στο πλάι της κυλούν ασταμάτητα το νερά του ποταμού, των κατοίκων που αντιστέκονται και αντιδρούν με όλες τους τις δυνάμεις στις προθέσεις της Περιφέρειας Αττικής που προγραμματίζει την τσιμεντοποίηση, τον εγκιβωτισμό και επί της ουσίας την οχετοποίηση των σημαντικότερων ρεμάτων της Αττικής, μεταξύ αυτών και το συγκεκριμένο σημείο, πολύ κοντά στο Αδριάνειο υδραγωγείο.
Και ίσως λόγω της επιμονής των κατοίκων, παράδειγμα προς μίμηση, τελικά η Κίρκη της Οδύσσειας να “εξημερώσει” τους τεχνοκράτες πολιτικούς και να τους μεταμορφώσει με τη μαγεία της σε όντα που θα μπορούν να ακούσουν τη φωνή των πολιτών, των πουλιών και των τρεχούμενων νερών…

 

 

Λεωνίδας Παπαδόπουλος, Μάχη Παπαγιαννάκη, Έλενα Κάρουλα-Γούλα, Αλέκος Γούλας, Ευτυχία Παπαλουκά και Λεωνίδας Θεοφιλόπουλος 

 

 

 

 

Έγραψε η Ευτυχία Παπαλουκά: 

 

Ένα τοπικό κίνημα αντίστασης έχει δημιουργηθεί εδώ και χρόνια, και γιγαντώνεται, στην όμορφη γειτονιά της Κίρκης στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στη γειτονιά μου. Οι κάτοικοι της περιοχής δίνουν φωνή στο ποτάμι, στη φύση, στα πουλιά, στα ψάρια, στα δέντρα που δεν μπορούν να μιλήσουν και να πουν ένα μεγάλο ΟΧΙ στη σχεδιαζόμενη οχετοποίηση ενός από τα τελευταία εναπομείναντα φυσικά οικοσυστήματα, στο ακάλυπτο τμήμα του Κηφισού που έχουμε την τύχη να ρέει στην περιοχή μας. Πηγή οξυγόνου, καθοριστικός παράγοντας για την ποιότητα ζωής των κατοίκων και για το κλίμα της ευρύτερης περιοχής.
Οι κάτοικοι έχουν αυτοοργανωθεί, αναδεικνύουν το σοβαρό πρόβλημα της ρύπανσης του ρέματος από ασυνείδητους, υπό την ανοχή των αρμόδιων αρχών, αλλά ακόμα περισσότερο δημιουργούν ανάχωμα απέναντι στην πολιτεία που με μεγάλη πλειοψηφία ψήφισε τον περασμένο Μάιο στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής (Πατούλης) την έναρξη των έργων οχετοποίησης και καταστροφής του φυσικού Κηφισού που ξεκινάει από τα όρια του Δήμου μας Νέας Φιλαδέλφειας -Νέας Χαλκηδόνας. Πρόκειται για μία απαράδεκτη παρέμβαση που πρέπει πάση θυσία να μην υλοποιηθεί.
Αντίστοιχη παρέμβαση εγκιβωτισμού είχε σχεδιαστεί και θα είχε ήδη υλοποιηθεί από την Περιφέρεια Αττικής (Δούρου) στο ακάλυπτο τμήμα του Ποδονίφτη στη Νέα Χαλκηδόνα, κάτι που δεν συνέβη λόγω της προσφυγής του Δήμου μας (επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής Βασιλόπουλου), του Δήμου Αθηναίων και του Συλλόγου πολιτών υπέρ των ρεμάτων «Ροή» στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Για την παράταξή μας η προστασία του Περιβάλλοντος και των ρεμάτων μας είναι προγραμματική προτεραιότητα. Έχουμε συγκεκριμένα θέσεις αλλά και πολιτική δράση-παρακαταθήκη.
Αυτοί είναι οι άξονες με βάση τους οποίους θα κινηθούμε ως η επόμενη δημοτική αρχή της Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας:

– Προστασία των ρεμάτων μας, κόντρα σε κάθε προσπάθεια οχετοποίησης (όπως διασώθηκε το ανοιχτό τμήμα του Ποδονίφτη με τις νομικές ενέργειες του Δήμου μας, του Δήμου Αθηναίων, περιβαλλοντικών οργανώσεων από τον εγκιβωτισμό, επί των ημερών της προηγούμενης δημοτικής αρχής).
– Σοβαρές πρωτοβουλίες και νομικές ενέργειες, πίεση προς κάθε αρμόδιο, ώστε να τιμωρηθούν – επιτέλους – αυτοί που συστηματικά ρυπαίνουν και αυθαιρετούν εις βάρος της φύσης και των ποτάμιων οικοσυστημάτων.
– Ανάπλαση στις όχθες ώστε να γίνουν προσβάσιμος από όλους, θελκτικός χώρος ψυχαγωγίας και χαλάρωσης για δημότες και επισκέπτες, δράσεις πολιτισμού και οικολογικής ευαισθητοποίησης από τον Δήμο.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε, εφόσον συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα