Mylos FX
Νέα Φιλαδέλφεια - Νέα Χαλκηδόνα
Mylos

Μαρία Τσικούρη: Παιδιά με Αναπηρία, μητέρες με Δύναμη

0 689

 

Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας, μια ξεχωριστή γιορτή:
Παιδιά με Αναπηρία, μητέρες με Δύναμη

 

Γράφει η Μαρία Τσικούρη – βρεφονηπιοκόμος, υποψ. Δημοτική Σύμβουλος Ν.Φιλαδέλφειας-Ν.Χαλκηδόνας με τη Συμπαράταξη «Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών-Η Πόλη της Καρδιάς μας» 

 

 

 

H Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι μέρα εορτασμού της μητρότητας, μια γιορτή με αρχαιοελληνικές αναφορές στην λατρεία της θεάς Κυβέλης, της μητέρας των θεών, όπως την προσφωνεί ο Πίνδαρος («Κυβέλα, Μάτερ θεών»).

 

Στη σύγχρονη εποχή, η Αμερικανίδα κοινωνική ακτιβίστρια Άννα Μαρία Τζάρβις (1864-1948) ήταν αυτή που είχε πρώτη την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή της μητέρας. Οι προσπάθειές της ευοδώθηκαν το 1914 με την καθιέρωση αυτής της ξεχωριστής ημέρας-τιμής στις μανούλες. Έκτοτε, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

 

Με αφορμή την φετινή Ημέρα της Μητέρας, εκφράζουμε το σεβασμό μας στο ιερό πρόσωπο της Μάνας, της Μητέρας, της Μαμάς. Στην ύπαρξη εκείνη που μας έδωσε τη ζωή, που μας μεγάλωσε, που μας δίδαξε, που έκλαψε μαζί μας στις δύσκολες στιγμές. Στο σύμβολο της ανιδιοτελούς αγάπης και της μόνιμα ανοιχτής και ζεστής αγκαλιάς στη ζωή του καθενός και της καθεμιάς μας.

 

Η μεγαλειώδης έννοια της μητρότητας αποκτά βαθύτερο νόημα για τις Μητέρες παιδιών με Αναπηρία. Για χάρη τους, αυτές οι μητέρες, ανάμεσα στους πολλαπλούς ρόλους στους οποίους καλούνται να αντεπεξέλθουν, μοχθούν αδιάκοπα για τη δημιουργία ενός κόσμου περισσότερο προσβάσιμου, περισσότερο πολιτισμένου, ώστε να βρίσκουν τα παιδιά τους την αποδοχή και τη συμπερίληψη που τους αξίζει.

 

Έγιναν οι φύλακες-άγγελοι, οι υποστηρικτές, οι αγωνίστριες για τα δικαιώματα των παιδιών τους. Σούπερ-ηρωίδες.  Μπροστά τους σκύβουμε ταπεινά το κεφάλι και αποτίουμε σεβασμό. Είμαστε δίπλα τους στις διεκδικήσεις και στους αγώνες τους για ισότιμη αντιμετώπιση της κοινωνίας απέναντι στα παιδιά τους, για αξιοπρεπή ζωή και συμπερίληψη.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε, εφόσον συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα