Mylos FX
Νέα Φιλαδέλφεια - Νέα Χαλκηδόνα
Mylos

Βασιλείου Σμαράγδα: Το φαινόμενο της γυναικοκτονίας

0 2,053

 

Γράφει η Βασιλείου Σμαράγδα – Δικηγόρος Παρ’Αρείω Πάγω

Υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την Συμπαράταξη «Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών -Η Πόλη της καρδιάς μας» και Δήμαρχο τον Γιάννη Τομπούλογλου 

 

 

 

 

Το ακραίο φαινόμενο της γυναικοκτονίας στη χώρα μας παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις.

 

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οι γυναίκες και τα κορίτσια πλήττονται από την έμφυλη βία.
Οι μορφές της έμφυλης βίας είναι η λεκτική, η σωματική, η ψυχολογική, η συναισθηματική, η κακοποίηση, ο βιασμός, η σεξουαλική βία, η σεξουαλική παρενόχληση, η σεξουαλική εκμετάλλευση, η οικονομική βία και ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων το λεγόμενο stalking.
Ο ορισμός  της γυναικοκτονίας  περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα άσκησης βίας από ερωτικό σύντροφο, ως αποτέλεσμα μισογυνισμού, των περιπτώσεων γυναικοκτονιών οι οποίες συνδέονται με συμμορίες, το οργανωμένο έγκλημα και την εμπορία γυναικών και κοριτσιών.
Σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη που έγινε από τη γενική γραμματεία του ΟΗΕ γύρω από το φαινόμενο, 87.000 γυναίκες σκοτώθηκαν από πρόθεση μέσα στο 2017 εκ των οποίων οι 50.000 από αυτές σκοτώθηκαν από το σύντροφό τους.
Η ελλιπής απόκριση των αστυνομικών η δικαστικών αρχών στις μορφές έμφυλης βίας, η έλλειψη σχεδιασμού υλοποίησης ενός ολιστικού προστατευτικού πλαισίου το οποίο να είναι ικανό να αναχαιτίσει την βία,δεν μπορεί να είναι πλέον καταστάσεις ανεκτικές.
Υπό αυτή την έννοια το να διεκδικούμε την ενεργό  η ουσιαστική αντιμετώπιση στην πράξη όλων των ειδικότερων μορφών έμφυλης βίας από όλους τους κρατικούς θεσμούς είναι κάτι εξίσου σημαντικό με την προσπάθεια για τη νομική αναγνώριση της γενοκτονίας στην Ελλάδα.

 

………

 

Λίγα λόγια για τη Σμαράγδα Βασιλείου: 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησής σας. Υποθέτουμε ότι συμφωνείτε, εφόσον συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα