«Κεντώντας» τα ισλί, μια τέχνη από τις Αλησμόνητες Πατρίδες που δεν πρέπει να ξεχαστεί (βίντεο)
Η συνταγή για ισλί της Πηνελόπης Μιμίδου, εκτελεσμένη από την Κούλα Παπαδοπούλου και όλη η διαδικασία του «κεντήματος» με το τσιμπιδάκι.
Θεωρούνται γιορτινό κέρασμα και έχουν ταυτιστεί με τα μελομακάρονα, αν και διαφέρουν ως προς τα υλικά. Τα ισλί (ή ιτσλί) είναι ένα μικρασιάτικο γλυκό (πιστεύεται ότι προέρχεται από την Καππαδοκία), γεμιστό με καρύδια, γαρίφαλο και κανέλα.
Στην αυθεντική τους εκδοχή είναι «κεντημένα» με ένα τσιμπιδάκι και το σχήμα είναι τριγωνικό.
Σήμερα έχουμε την μεγάλη τιμή να σας παρουσιάσουμε τη συνταγή για ισλί της Πηνελόπης Μιμίδου, την οποία εκτελεί αριστοτεχνικά η Κούλα Παπαδοπούλου. Για το κέντημα το μυστικό είναι να μείνει λίγο η ζύμη (1-2 ώρες), για να στεγνώσει και στη συνέχεια να κεντηθεί ωραία. Όλη η διαδικασία παρουσιάζεται παρακάτω στα βίντεο.
Υλικά:
2 ποτήρια του νερού φυτίνη
2 ποτήρια του νερού ηλιέλαιο
1 1/2 ποτήρι του νερού νερό
2 κιλά αλεύρι και λίγο ακόμα (μαλακό)
1 κουτάλι της σούπας σόδα
γέμιση
1/2 κιλό καρύδια
2 κουταλιές της σούπας κανέλλα
1/2 κουταλιά της σούπας γαρύφαλλο
5 φρυγανιές τριμμένες
1 ποτήρι κρασιού ζάχαρη
σιρόπι
4 ποτήρια ζάχαρη
2 1/2 ποτήρια νερό
1/2 λεμόνι
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς. Για το σιρόπιασμα βάζουμε κρύα τα ισλί στο ζεστό σιρόπι.
Η εκτέλεση: