Οι κουραμπιέδες της Ευτυχίας
Οι πρώτοι κουραμπιέδες της φετινής εορταστικής περιόδου έγιναν ανάρπαστοι. Κι έτσι σκέφτηκα να μοιραστώ την συνταγή, αλλά και κάποιες συμβουλές της μαμάς μου που τις θεωρώ καθοριστικές για το τελικό αποτέλεσμα, με όσους και όσες σκοπεύουν φέτος να γεμίσουν όλη τους την κουζίνα με ένα σύννεφο ζάχαρης άχνης, αλλά και ολόκληρο το σπίτι μ’ αυτή τη μαγική μυρωδιά θαλπωρής, από τα βουτυρένια κουλουράκια που ψήνονται στον φούρνο. Μια μυρωδιά και μια εικόνα που μοιάζει να ξεπήδησε μέσα από το κουτί των παιδικών μας αναμνήσεων για να μας υπενθυμίσει πως τα Χριστούγεννα θα είναι πάντα η πιο όμορφη περίοδος της χρονιάς, ανεξάρτητα από τις εκάστοτε ιδιαίτερες συνθήκες…
Για μια μεγάλη πιατέλα με κουραμπιεδάκια θα χρειαστείτε:
- 500 γρ. βούτυρο, αιγοπρόβειο (αυτό χρησιμοποίησα εγώ, είναι σε γυάλινο βάζο και δίνει όλη τη νοστιμιά) ή τύπου Κερκύρας
- μόνο 2-3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
- 2 βανιλίνες
- ο κρόκος από ένα αυγό
- 200 γρ. αμύγδαλο ξεφλουδισμένο και καβουρδισμένο
- μία μύτη του κουταλιού μπέικιν πάουντερ
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει ώστε ίσα ίσα να πλάθεται, χωρίς να σκληρύνει πολύ η ζύμη (περίπου 2/3 κιλού)
Για το σερβίρισμα ζάχαρη άχνη!
Διαδικασία:
- Βγάζουμε 2-3 ώρες νωρίτερα το βούτυρο από το ψυγείο και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για να μαλακώσει
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα
- Χτυπάμε καλά στο μίξερ με το σύρμα το βούτυρο για τουλάχιστον 15 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα με τις 2-3 κουταλιές ζάχαρη άχνη μέχρι να αφρατέψει πολύ καλά
- Προσθέτουμε και τον κρόκο από ένα αυγό και τις βανίλιες, χτυπάμε για 3 λεπτά ακόμα και αποσύρουμε από το μίξερ. Το μείγμα πρέπει να είναι σαν σαντιγί, πολύ καλά φουσκωμένο
- Ρίχνουμε μέσα και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα (εννοείται κρύα, όχι από τον φούρνο)
- Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα ή με το χέρι από κάτω προς τα πάνω ενσωματώνοντας απαλά το αλεύρι, μέχρι να μην κολλάει η ζύμη και να πλάθεται, αλλά να παραμένει αφράτη
- Φτιάχνουμε μπαλάκια ζύμης και τα τοποθετούμε σε σειρά πάνω σε αντικολλητικό ταψί ή σε λαδόκολλα. Καλό είναι πάνω σε κάθε κουραμπιέ να κάνουμε ένα μικρό βαθούλωμα με το δάχτυλό μας για να κρατάει περισσότερο την άχνη και να μη σπάσουν όσο ψήνονται.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 20 λεπτά αν είναι μικρού μεγέθους (σαν καρύδι) μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα
- Αφαιρούμε τους κουραμπιέδες από τον φούρνο. Όταν είναι ζεστοί είναι πολύ μαλακοί, τους αφήνουμε να κρυώσουν κι όταν αρχίσουν να πιάνονται τους βάζουμε σε δίσκο με άχνη και τους πασπαλίζουμε με κόσκινο από πάνω.
Το πιο σημαντικό είναι να έχουμε καλά υλικά, κυρίως βούτυρο και αμύγδαλα. Επίσης η επιτυχία της τέλειας υφής του κουραμπιέ που λιώνει στο στόμα εξαρτάται από το αφράτεμα του βουτύρου.
Καλή επιτυχία, να τους φτιάξετε και να τους χαρείτε με τους αγαπημένους σας!