Μία βασιλόπιτα σε εντελώς άλλη έκδοση, από την ζαχαροπλάστρια Μαίρη Ασημακοπούλου
Φουλ σοκολάτα, κρέμα λικέρ, κράνμπερις και λίγη χρυσόσκονη για να δώσουμε λάμψη στη νέα χρονιά!!!
Υλικά:
- 170 γρ. βούτυρο αγελάδος σε κομμάτια
- 80 γρ. άχνη ζάχαρη
- 20 γρ. ζάχαρη
- 120 γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια (εγώ έβαλα 100 κλασσική και 20 γρ. λευκή κουβερτούρα )
- 3 βανιλέτες
- 60 γρ. κακάο κοσκινισμένο
- 170 γρ. λικέρ κρέμα (τύπου Bailys)
- 3 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 180 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 50 γρ. καβουρδισμένο και αλεσμένο αμύγδαλο
- 50 γρ. κράνμπερις
- ½ κ.γ. αλάτι
- ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
Για το γλάσσο:
- 1 Κουβερτούρα γάλακτος
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 40 ml κρέμα γάλακτος
- Βρώσιμο χρυσό γκλίτερ
- Μπισκότα
- Κράνμπερις
- Φραγκοστάφυλο
Τρόπος παρασκευής:
Για το κέικ:
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε μέσα το βούτυρο, την κουβερτούρα, την άχνη ζάχαρη, την ζάχαρη, τις βανιλέτες, το κακάο και το λικέρ κρέμα. Το τοποθετούμε στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια ένταση και περιμένουμε να λιώσει η κουβερτούρα μαζί με τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα με ένα κουτάλι. Όταν λιώσει το μείγμα μας το αφήνουμε στην άκρη να χλιάνει.
Στο σοκολατένιο μείγμα προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά κάθε φορά και τα ενσωματώνουμε με τη βοήθεια ενός αυγοδάρτη. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι μαζί με το αμύγδαλο, το αλάτι και τη μαγειρική σόδα. Ανακατεύουμε ελαφρώς με ένα κουτάλι και εκεί μέσα ρίχνουμε το σοκολατένιο μείγμα. Με τον αυγοδάρτη αναμειγνύουμε όλα τα υλικά καλά χωρίς να υπάρχουν σβόλοι από το αλεύρι. Τέλος ρίχνουμε και τα κράνμπερις.
Παίρνουμε μία φόρμα με αποσπώμενο πάτο 22 εκ. την βουτυρώνουμε, την αλευρώνουμε και προσθέτουμε το μείγμα του κέικ. Σε αυτό το σημείο βάζουμε και το φλουρί μέσα στο μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς κελσίου στον αέρα για 30 με 35 λεπτά.
Δοκιμάζουμε με μία οδοντογλυφίδα αν έχει ψηθεί στο εσωτερικό του. Όταν είναι έτοιμο το αφαιρούμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μία σχάρα.
Για το γλάσο:
Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο και στη συνέχεια ρίχνουμε και τη κρέμα γάλακτος,ανακατεύοντας συνεχώς . Αν μας βγει πολύ σφιχτό προσθέτουμε λίγη ακόμα κρεμα γάλακτος, αν μας βγει αραιό προσθέτουμε άχνη ζάχαρη. Το γλάσο μας θέλουμε να στέκεται και όχι να είναι πολύ ρευστό. Καλύπτουμε την επιφάνεια της βασιλόπιτας,διακοσμούμε με χρυσό γκλίτερ, μπισκότα,κράνμπερις και φραγκοστάφυλο.
Κι είμαστε έτοιμοι για την κοπή της πίτας! Χρόνια πολλά!
Μαίρη Ασημακοπούλου, ζαχαροπλάστρια
instagram:
mary_asimakopoulou
https://www.instagram.com/mary_asimakopoulou/